Bygg en stor och avancerad råttfälla, och någon kommer att använda den för att döda människor. Det verkar oundvikligt att tekniska framsteg alltid tycks komma hand i hand med missbruk. Men tekniken är inte ond, bara dess användning.
Allt eftersom tekniken utvecklas, blir mindre och mer exakt, verkar en del människor ha hittat sätt att spionera och tränga sig in i våra liv. Ibland är det svårt att låta bli att känna sig som en riktig foliehatt.
Texten är baserad på en artikel från InfoWorld.
Många har en motsägelsefull inställning till integritet på nätet. Det är något som inte verkar ha något värde alls, i alla fall inte när det är vi själva som delar den personliga informationen. Vi laddar stolt upp hela uppväxtfasen för våra barn på Facebook, men ilsknar till vid tanken av att någon vet något om oss, som vi medvetet inte delat.
Därför är det inte nödvändigtvis en regering eller NSA som är "storebror", det är vi själva. Det är vi som installerar kameror och skanningsutrustning för att skydda våra privata hem, företag och städer. Det är vi som gör våra liv synliga och digitalt inspelade. I denna artikel kommer vi att titta på 12 konkreta exempel på övervakning av olika slag. Kanske liknar det mest något dystopiskt framtidsscenario, men faktum är att den här tekniken redan existerar.
En apparat som fångar dina fingeravtryck 20 meter bort
Borta är dagarna när vi rullade fingrarna i svart bläck för att ta fingeravtryck. Idair har ett system som kan skanna och identifiera ett fingeravtryck från nästan 20 meters avstånd. Det skryts om att deras verktyg Airprint (låter som en Apple-produkt) har "förmågan att snabbt samla in fingeravtryck på långt avstånd och det därmed dramatiskt förbättrar identifieringsmöjligheter för säkerhetspersonal.”
Idairs främsta kund är den amerikanska militären, men man siktar även på kommersiellt bruk. Enheten är ungefär lika stor som en liten ficklampa, så snart kan din arbetsgivare sätta upp en vid ytterdörren på kontoret och en på insidan, och samla in hela företagets fingeravtryck på bara ett par dagar.
Lagliga spionprogram för statliga arbetare
Vi förknippar oftast loggning av tangenttryckningar med skadeprogram från kriminella karteller som försöker stjäla våra bankinloggningar och lösenord - men i vissa fall är det lagligt. Det amerikanska livsmedelverket FDA (Food and Drug Administration) installerade ett spionprogram som loggar knapptryckningar på en grupp forskares datorer.
Programvaran heter Spector360, och dess tillverkare säger att det handlar om att stoppa stöld av immateriella rättigheter och dataintrång - men genom programmet snappade FDA upp forskares e-postkonversationer till lagstiftare och andra om medicintekniska produkter som de trodde var farliga, och forskarna har nu stämt företaget. Två andra myndigheter, TSA och Federal Maritime Commission, undersöks också för att använda påträngande personalövervakningsprogram.