Palantir Technologies, Sagan om Spy Rings

Palantir började hjälpa Paypal bekämpa bedrägerier, men har sedan flyttat in i Big Data Analytics för FBI, CIA och andra. Dess rådgivare inkluderar förre utrikesministern Condoleezza Rice och förre CIA-chefen George Tenet.

Palantir identifierar bitar av information i tiotals eller hundratals databaser inom en organisation och sätter ihop allting med otrolig hastighet. Det kan hjälpa bankerna att hitta bedragare - men det kan även känna av dina personliga förehavanden på detaljnivå. Rykten säger att Palantir var inblandade i att finna Usama bin Ladin. Med hjälp av Palantir, kan FBI snabbt samla in dokumentation om amerikanska medborgare. Man kan enkelt "binda ihop" videoövervakning utanför ett apotek med kreditortstransaktioner, mobiltelefonens samtalslistor, e-postmeddelanden, flygplansresor och sökhistorik på internet.

Missa inte: Palantir - övervakarnas hemliga vapen

Mobila "backscatter vans"

Kommer du ihåg de där extremt avslöjande röntgenapparaterna som togs bort från flygplatser efter högljudda protester? Nu kan de snart rulla ner längs gatan i ditt grannskap. American Science and Engineering Z Backscatter Vans kommer att se ut som en vanlig lastbil som du ser på vägen, men de kommer att kika genom bilarna inom ett visst avstånd, sökandes efter… vem vet vad?

Joe Reiss, AS & E:s vice vd för marknadsföring, sa till Forbes att ZBV-skannrarna inte alls fångar upp lika mycket detaljer av människokroppar som motsvarande på flygplatserna. Företagets marknadsföringsmaterial säger att lastbilarnas primära syfte är att ge en bild över fordon och dess innehåll, och inte att "identifiera en individ, ras, kön eller ålder på en person."

Gatubelysning som kan spela in samtal

Illuminating Concept gör led-baserad gatubelysning som kallas Intellistreets, som automatiskt anpassar sig till ljusstyrkan utomhus för att spara ström. De har också en wi-fi-anslutning och inbyggda högtalare, för att strömma ljudsändningar till alla inom hörhåll. Dessutom har de också funktioner för ljud- och videoinspelning. Det är antagligen för att lättare kunna kontrollera och ge service där det behövs, men om du går i en stad med Intellistreets, till exempel Las Vegas eller Branson, Missouri, hur bekväm skulle du vara vetandes att lyktstolparna har wi-fi-sändare, kamera och mikrofon?

Dessutom ingår närhetssensorer för att spela in gång -och vägtrafik, och möjligheten att lägga till bildskärmar för att sända reklam, varningsmeddelanden, och annan "viktig samhällsinformation". Och ja, detta är finansierat med federala medel.