FBI:s databas för ansiktsigenkänning

FBI har rullat ut ett avancerat system (som kostat nätta en miljard dollar) för biometrisk igenkänning: Next Generation Identification (NGI), en rikstäckande databas av ”mugshots”, irisskanningar, DNA-register, röstprover och andra biometri. NGI:s system för ansiktsigenkänning kan hitta ett enda ansikte från en pool av 1,6 miljoner ”mugshots” och passfoton med 92 procents noggrannhet på mindre än 1,2 sekunder - och med hjälp av bilder där motivet inte tittar in i kameran.

NGI piloten har använt mugshots och körkort av kända brottslingar - som skulle ha varit meningslöst att stoppa 9/11 kaparna med, då dem inte hade prickat i brottsregistret. Men NGI databasen kommer inte att stanna vid mugshots: agenter kan också ladda upp en bild på en person av intresse och kan därmed låta NGI:s kameror hålla utkik åt dem.

Våra tv-apparater tittar tillbaka på oss.

En it-konsult i England blev misstänksam när han märkte att hans skinande nya smart-tv från LG började visa honom riktad reklam baserad på program som han tittat på. Så han använde sin bärbara dator för att övervaka trådlös trafik mellan tv:n och hans wi-fi-mottagare, och upptäckte att varje program han såg och varje knapp han tryckte på sin fjärrkontroll skickades tillbaka till LG:s huvudkontor i Sydkorea.

Skanning i skolan

Vuxna får motsätta sig att deras fingeravtryck eller iris skannas av en polis eller statlig enhet, men barnen vet inte bättre. Så varför inte få information från dem? Puyallup skoldistrikt i staten Washington planerar att sätta handflateskanningsenheter i alla sina matsalar och låta eleverna betala sin lunch genom en vinkning med handen. Inte helt oväntat är deras föräldrar rasande.

Andra skolor, från både grundskolor och universitetet, använder irisskanningar som ersättning för traditionella id-kort. Det finns flera företag som verkar i den här branschen, bland annat Eyelock, Blinkspot och Iris ID.