En utmaning som många större företag och myndigheter står inför är att de har allt större mängder digitalt lagrad information som de får allt svårare att hantera och göra användbar.


Peter Thiel

Silicon Valley-baserade Palantir Technologies har riktat in sig på att hjälpa till med just det. Företaget är fortfarande okänt för de flesta i Sverige, men det spås en lysande framtid av många bedömare. Enligt vissa, till exempel investeraren Peter Thiel, kommer Palantir att bli lika stort som Facebook och Google. Thiel borde kanske veta. Han var nämligen en av de första att investera stort i Facebook när företaget var i sin linda.

I Palantirs kundkrets finns bland andra CIA, NSA, FBI, Pentagon och den amerikanska armén.

För omfattande för människor

Företagets koncept är alltså att samordna och analysera information som är för omfattande för människor att klara av. De beskriver själva sin tjänst med följande fiktiva fall: En man kommer till Florida från Egypten, hyr en bostad, överför pengar till Syrien, hyr en lastbil, kör till Orlando, besöker Disney World ensam utan att åka några attraktioner och tar foton på folktäta platser. Ingen av de här handlingarna är kriminella, men kanske bör serien handlingar leda till att mannen övervakas? Med Palantir ska det bli praktiskt gångbart att sammanställa information för att kunna uppmärksamma fall som det här.

Receptet som företaget har på big data-utmaningen kallar de human driven analysis, alltså människodriven analys. Man menar inte att datorerna ska konkurrera ut människan, utan att människa och dator samordnas.


Ari Gesher

Ari Gesher, ingenjör på Palantir, förklarar deras tänk med ett exempel: En schackturnering hölls på sajten playchess.com år 2005. Vem som helst fick delta, tillsammans med andra spelare eller datorer. Vinnare var ett lag med två amatörschackspelare som använde sig av tre datorer på samma gång.

Deras förmåga att coacha sina datorer för att hitta de bästa lösningarna, var en mer effektiv spelstrategi än både enskilda schackmästare och enskilda mer kraftiga datorer ensamma kunde åstadkomma. Palantirs har grundat sina system på den här visdomen.

Skärmdump från Palantir-projekt där man försöker utreda säkerhetshot inom en organisation.

Här är information om terrorattacker i Bagdad. Till höger listas attackerna, när de inträffar och så vidare. Ett exempel på Palantirs koncept: att framställa komplexa data på ett samlat sätt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning