Några djur klarar det redan

Att förhindra kroppens sönderfall är ett betydligt mer ekonomiskt och elegant sätt att skapa evigt liv än med olika typer av datorer. Framför allt behöver man inte lösa problemet med hur hjärnan fungerar. Det räcker med att se till att den inte åldras och går sönder. Ett flertal djur har redan denna förmåga, som hydran, plattmasken och olika typer av maneter. De består av celler och har nervsystem, precis som vi själva, och det är inte otänkbart att man kan luska ut mekanismen.

Alternativt kan man välja en fysisk pang-på-metod och låta nanorobotar gå igenom kroppens celler och reparera dem, så kallad nanomedicin. Det gäller bara att ta reda på exakt vad de ska reparera, så de inte orsakar cancer i stället.

Långlivare kan dock skadas, till exempel genom olyckor, så ytterligare en egenskap måste förverkligas: möjligheten att återskapa avkapade, eller på annat sätt skadade kroppsdelar. Det finns många djur som klarar detta, till exempel olika ödlor och bläckfiskar, och det finns ingen anledning att tro att inte vetenskapen snart klurar ut hur människan kan få liknande egenskaper inom en inte allt för avlägsen framtid.

Vad skulle evigt liv betyda för oss?

Hur är det mänskliga psyket funtat egentligen? Är våra hjärnor utrustade att klara evigt liv, eller ens 500 år?

Antag att vetenskapen klarar ut problemet med dna som går sönder inom de närmaste 25 åren, och kan injicera den som vill med ett virus som ställer saken till rätta. Kommer det att fungera rent psykologiskt? Kommer de som görs långlivade kunna vänja sig vid att se alla kortlivade åldras och dö, likt läkare på ett sjukhus som dagligen möter lidande och död och bara traskar vidare?

Vi vet inte hur hjärnan fungerar ännu, och vi vet definitivt inte hur den skulle reagera på det faktum att den aldrig kommer att dö.

Det är olämpligt att långlivarna har ihjäl varandra genom att starta krig eller annan osämja. Världsfred och ett fridfullt sinne kommer att bli en nödvändighet. Absolut demokrati torde därför vara en nödvändighet. Hinner vår primitiva hjärna bygga upp den demokratiska medvetenhet som behövs för att klara detta, på bara 25 år? När vi hittills hållit på en miljon år med att slå ihjäl varandra på effektivast möjliga sätt?

Vetenskapen om att förändra människan så hon kan klara av ett långt liv ryms inom vad som kallas transhumanism, det finns en internationell rörelse som sysslar med sådant. De menar att människan har onödiga brister som leder till handikapp, lidande, sjukdom, åldrande och död, och dessa vill man komma förbi. Transhumanistiska tänkare studerar utvecklingen och tekniken som kan användas för att förbättra människan, och vad denna kan ge för möjligheter och få för konsekvenser. Transhumanism kan antingen bli det farligaste vi någonsin provat på, eller det mest befriande.

Vetenskapen måste sluta hitta på nya pseudometoder och larm om att allt är farligt hela tiden. Vad är egentligen bra för dig? Vad är hälsosamt? Positronbanta? Är det bra eller dåligt att dricka ett glas vin i veckan? Detta måste gå från populärvetenskap till absolut vetande, för att inte långlivarna, trots alla reparationsfunktioner, ska ta livet av sig genom missbruk.

 
Sjukdomar måste också stoppas

Ett evigt biologiskt liv medför även andra problem som måste tas om hand. En långlivare får inte duka under för sjukdomar, nya eller gamla, så ett nytt, starkare immunsystem vore önskvärt, något man skulle kunna kalla super wellbeing. Ända tills virusen muterat och ett nytt, ännu starkare immunsystem blir nödvändigt. Det kommer att bli ett evigt biologiskt krig. Kommer djuren att hänga med i utvecklingen eller dör de ut? Blir det bara vi, virusen och några djuphavsvarelser kvar på jorden?

Fundera på hur det ska gå den dagen vår planet får besök av utomjordingar som inte är vana vid våra nya aggressiva supersjukdomar, med virus som torde vara kapabla att äta betong. Kommer besökarna att dö på fem sekunder?

Vad händer när hela befolkningen smittats av långlivsviruset? Överbefolkningen tar fart igen. En ettbarnspolitik av kinesisk modell skulle inte vara en demokratisk lösning, och det vore ändå meningslöst i längden. Till slut skulle vi bli oändligt många. Vi tvingas utvandra till stjärnorna för att få plats, helt enkelt.