Psst! Du har väl inte missat de hetaste öppen källkod-nykomlingarna? Eller vilka Linux-distributioner du absolut måste ha koll på under 2014?

Linux Foundation och it-rekryteringsföretaget Dice publicerar varje år Linux Jobs Report, där ungefär 1000 företagsrekryterare och 4000 Linux-proffs kartläggs för att undersöka läget på arbetsmarknaden för Linux-folk.

I 2014 års upplaga av rapporten står det klart att Linux inte bara är en efterfrågad it-kompetens, den borgar också för högre löner och fler jobbförmåner än andra jobb inom samma område.

Den första och mest uppseendeväckande konstaterandet i rapporten är hur sökandet efter Linux-talanger har intensifierats, då både rekryterare och Linux-proffsen själva rapporterar om ökad aktivitet på den fronten. Av de tillfrågade rekryterarna har 77 procent "att anställa Linux-talanger" på sin att göra-lista för året (en ökning från 73 procent förra året), och mer än 90 procent av alla rekryterare planerar att anställa Linux-kunniga personer av något slag det närmaste halvåret.

Svårt att hitta rätt kompetens

I rapporten betonas också hur svårt det är att hitta lämpliga Linux-komptenser. 90 procent av de tillfrågade cheferna nämnde att det antingen var "ganska svårt" eller "mycket svårt" att hitta erfarna Linux-experter. Likaså hävdade 75 procent av de tillfrågade Linux-proffsen att de hade blivit kontaktade av en rekryterare under de senaste sex månaderna, och mer än hälften hade kontaktats sex eller fler gånger.

De mest efterfrågade Linux-kompetenserna är systemadministratörer, applikationsutvecklare och systemingenjörer. Till råga på allt hävdar rapporten Linux-proffsen kan förvänta sig högre löner och arbetsförmåner (t.ex. alternativ att jobba på distans och betalda utbildningar). Ungefär en tredjedel av de tillfrågade arbetsgivarna sade att de är villiga att erbjuda sådana incitament för att locka talanger, och 20 procent av Linux-proffsen säger att de erbjudits sådana förmåner från en blivande arbetsgivare.