Ingen vill ha sin inkorg fylld av skräp. Alltså behöver vi hitta sätt att rensa bort skräppost, helst med automatiska metoder som sorterar bort oönskad e-post utan att någon önskad e-post fastnar i filtret.

Klienterna har i regel inbyggda filter som sorterar baserat på vad användaren tidigare har angett är skräppost. På serversidan finns det också program som kan köras för att filtrera redan där. Som alternativ till att själv hantera den saken på servern kan man använda Cronlabs anti-spam-tjänst.


Cronlab erbjuder en tjänst där all din inkommande e-post passerar genom deras servrar och kontrollerar den på flera sätt.

Vi testar med en domän som får in en hel del spam varje dag, trots att den bara innehåller ett fåtal brevlådor. Inkommande post ska under några dagar få tvättas av Croblabs tjänst. Därför måste den förstås passera Cronlabs servrar på väg in till domänens egen mejlserver.


För att komma igång sätter man om sina mx-pekare till att låta posten gå in på Cronlabs servrar. Det är alla inställningar som behövs, någon konfiguration av själva tjänsten behöver man inte göra.

Vi lämnar över kontrollen

Vi sätter om mx-pekarna i dns:en, det vill säga talar om att det från och med nu är Cronlabs servrar som ska ta emot e-post till domänen. Här lämnar vi alltså över kontrollen över vårt e-postflöde till Cronlabs tjänst.

Ett par minuter senare testar vi att skicka ett par mejl som inte är spam, och de kommer fram som vanligt, utan någon märkbar extra fördröjning.

Varje mejl har fått ett litet tillägg, en sidfot, som talar om att det passerat Cronlabs tjänst. Där finns även en länk som kan användas för att tala om för Cronlab om ett mejl som släppts fram i själva verket är skräppost. Så långt fungerar alltså allting som det ska. Men får vi en mindre mängd skräppost?

Även den delen av filtreringen visar sig fungera riktigt bra. Vi får dock vänta till nästa dag på att den effekten i brevlådorna. Det är nämligen först då man kan se i Cronlabs webbgränssnitt hur mycket som har filtrerats bort.

Det betyder förstås också att om något önskat mejl råkar fastna i filtreringen, blir det först nästa dag man får veta det och kan se till att det kommer fram ändå. Det finns förstås risk för fördröjningar av det skälet, men den initiala filtreringen i Cronlab fungerar mycket bra.


Ett webbgränssnitt ger tillgång till snabb statistik över vad som har fångats i filtren. Det är även här man inspekterar meddelanden som fastnat och kan välja att släppa igenom dem.


Varje meddelande som släpps igenom Cronlabs e-posttvätt förses med en sidfot som innehåller en länk där det kan klassas om som skräppost.

TechWorlds slutsats

Man ska vara medveten om att genom att använda en tjänst som Cronlabs, lägger man över kontroll över sin egen e-post till en extern leverantör. Om man är medveten om detta, och beredd att acceptera de tillhörande riskerna, fungerar Cron-labs anti-spam-tjänst riktigt bra. Det går snabbt att komma igång, och den filtrering som finns med redan innan man själv markerat någonting som ska filtreras bort fångar väldigt mycket av den skräppost som annars flödar in på den egna e-post-servern.

Fakta

Produkt: Cronlab Hosted Anti-Spam
Tillverkare: Cronlab
Kontakt: cronlab.com
Produkttyp: Internetbaserad tjänst
Support: Ingår
Cirkapris: 50 brevlådor: 12 kronor per brevlåda och månad. 100 brevlådor: 10,50 kronor per brevlåda och månad.

+ Smidigt att komma igång. Fångar väldigt mycket av spamflödet redan från första stund.
-Man lämnar ifrån sig kontroll-en över den egna e-posten.

BETYG
Komma igång: 18 av 20
Direkteffekt: 18 av 20
Gränssnitt, dokumentation: 12 av 20
Eget kontroll över flöde: 5 av 20
Prestanda: 18 av 20

TOTALT: 71 av 100