Enligt analysföretaget Forrester har två tredjedelar av två tusen tillfrågade it-beslutsfattare redan börjat köra molnkontorspaket, eller planerar att göra det.

Den stora fördelen, förutom att det kan bli billigare för företagen, är att det blir smidigare att samarbeta i samma filer och man får bättre kontroll över de olika versionerna av filerna som är ute och snurrar på kontoret.

Bland nackdelarna finns självklart att man blir mer beroende av ett fungerande internet, plus oklarheter kring säkerhetsfrågorna.

Det finns stora fördelar med att välja rätt från början, för det är inte alltid så enkelt att byta lösning när man redan startat med ett verktyg.

De tre produkterna som vi har tittat närmare på skiljer sig en del från varandra. Office 365 och Google Apps for Business är i princip e-post, kalender, kontakter och vanliga kontorsprogram som ordbehandling, kalkyler, presentationer och något enklare ritprogram. Zoho är betydligt mer än så, med tillägg som kundstöd (crm), fakturor, system för personaladministration, rapporter och enkätundersökningar.

En falsk känsla av trygghet

Man skulle kunna tro att det enklaste är att fortsätta använda Microsoft och Office 365 för att man då slipper en lång inlärningsperiod. Alla vet redan hur man använder åtminstone grundfunktionerna i Word, Excel, Powerpoint och så vidare. Men det här visade sig vara en falsk känsla av trygghet. Office 365 innebar en brantare inlärningskurva än man kunde tro när testdeltagarna provade. Det var till exempel svårt att lägga upp filer för samarbete. Även om filerna lades i en mapp som alla skulle ha tillgång till blev de inte tillgängliga för övriga förrän man skickat ut en inbjudan med länk till dem. Det här går säkert att konfigurera annorlunda, men utgjorde ett stort hinder för nya användare.

En av våra testare, Karoline Mellberg, menade att Windows-användarna känner igen sig, vilket gör det lätt att orientera sig mellan olika funktioner. Däremot tyckte hon att hon fick en mycket dålig återkoppling när hon skulle spara ett dokument.


När du vill göra lite mer avancerade saker i ordbehandlingsprogrammet i Office 365 kan du välja att gå över och redigera i din lokalt installerade version av Word i stället.


Om du går till Arkiv-menyn i Office 365 och letar efter den sedvanliga Spara-funktionen möts du av den här texten. Utöver den visas en mycket diskret sparbekräftelse emellanåt längst ned i fönstret – lätt att missa.