Linux är stort på superdatorer. Det är vanligt bland servrar. Det dominerar på mobila enheter som telefoner och läsplattor i och med Android. Men på skrivbordet så har användningen av Linux hållit sig stabilt på strax över en procent i USA, även om vissa andra länder har högre andel Linux.

Men det här kan nu vara på väg att ändra sig. Ett analysföretag vid namn Chitika Insights har analyserat trafiken hos ett systerföretag, Chitika Ad Network, över fem månader. Perioden är från 1 september 2013 till den 31 januari 2014, och området som analyserats är USA och Canada.

Man har analyserat de webbklienter som kopplat upp sig till Chitika ad networks kunder och tittat på vilka webbläsare och vilka plattformar som klienterna kör på. Sammanlagt är det trafik från över 100 000 sajtägare med totalt över 300 000 webbsajter som ligger till grund för resultatet. Sajterna spänner över ett stort område av branscher – bland andra fordonsindustri, jobbsajter, nyheter och tips – så resultatet bör vara representativt för hur befolkningen i stort använder operativsystem och webbbrowsers.

Chitikas rapport fokuserar mycket på Googles Chrome OS och Chromebooks eftersom man trodde att Chrome OS skulle kunna börja driva användningen av Linux på skrivbordet. Men det visar sig att andelen Chrome OS bland Linux har varit stabilt på ungefär 10 procent.

Chrome OS växte med 0,13 procentandelar från 0,1 procent till drygt 0,2. Linux totalt växte under samma period från 1,1 procent till 1,9 procent, det vill säga en total tillväxt på över 70 procent. En tillväxt med 0,8 procentandelar kan ju tyckas vara lite, men med tanke på att tillväxten skett under bara 5 månader efter att ha legat stabilt under 10 år så är det ganska anmärkningsvärt.


Kan finnas många orsaker

Frågan är då vad som har drivit på den här ökningen. Många kommentarer på olika forum har spekulerat i att Valves kraftiga stöd för spel på Linux och deras Steam OS ska ha del i uppgången. En annan spekulation är att många som har fått överge Windows XP efter att det har nått vägs ände har installerat Linux på sina gamla maskiner. Inget av detta är omöjligt men Chitika har inte släppt några detaljer om hur de 1,9 procenten Linux fördelar sig på olika Linux-distributioner. Klart är i alla fall att Google fortsätter att marknadsföra Chromebooks, Chrome OS och sina tjänster och att Valve fortsätter att släppa spel för Linux – nu senast Portal 2 som släpptes igår.

Det ska bli mycket intressant att följa fortsättningen på den här utvecklingen. Kanske kan Valves inblandning ha fått korken ur flaskan efter att de flesta Linuxentusiaster nästan hade gett upp tanken på ett genombrott för Linux på skrivbordet.

Sammanfattning av rapporten samt en nerladdningslänk