Måste det kosta tusentals kronor för att läsa en it-kurs på nätet? Svaret är nej. Vi har sållat fram 14 utbildningssajter där du kan lära dig allt från att programmera i Python till att installerar nätverk, och det utan att behöva betala en enda krona.
Många utbildningssajter i den här guiden har ett blandat utbud av kostnadsfria kurser och sådana som kostar en slant att delta i, men hos Alison är allt gratis. Det är bara att välja och vraka bland de drygt 600 alternativen som är indelade i åtta olika huvudkategorier. Om du vill kan du även sortera dem efter ämne eller utgivare.
It-kategorin är väl utbyggd, men det kan vara värt att påpeka att många av kurserna är på extremt låg nivå, såsom de som hjälper dig att komma igång med Internet Explorer 6 (!) och Gmail. Som tur är finns det också några guldkorn, bland annat i avancerad programmering och systemvetenskap.
För att kunna använda sajten krävs det att du skapar en inloggning. Efter en slutförd kurs får du ett certifikat, och i din personliga profil har du en bra översikt över dina framsteg i de olika kurserna och vilka certifikat du har tagit.
Fördelar: Stort och varierat utbud, utfärdar certifikat.
Nackdelar: Kräver inloggning, låg nivå på många kurser.
2/14Codeacademy
Codeacademy är en udda fågel i sammanhanget, men ändå en mycket praktiskt tjänst för dig som vill lära dig något på direkten, utan att behöva plöja igenom en massa videoklipp eller texter. Här lärs det dock enbart ut programmering – Javascript, html/css, PHP, Python, Ruby och api:er är det som finns att välja mellan.
Tjänsten erbjuder full interaktivitet och fungerar både för rena nybörjare och dem med en viss erfarenhet av programmering. Allt du behöver göra är att skapa ett användarkonto och börja koda.
När du klickar på en kurs visas en översikt över varje lektion och de övningar den inkluderar. Tycker du att någon lektion verkar vara för enkel hoppar du över den och går direkt till nästa nivå. När du har klarat av en del belönas du med poäng eller märken.
Fördelar: Extremt lätt att komma igång med, finns flera språk att välja mellan, välj själv vilken nivå du vill lägga dig på.
Nackdelar: Något förvirrande system med poäng och märken, kräver användarkonto.
3/14Coursera
594 kurser från 108 olika organisationer varav 85 universitet – det är vad det amerikanska utbildningsföretaget Coursera har att komma med. Långt ifrån alla kurser håller sig inom it-området, men en titt på de fyra olika underkategorierna inom datorvetenskap visar ändå att det finns 121 alternativ att välja mellan där, vilket är imponerande. Alla utom ett tjugotal ges på engelska.
Eftersom utbudet är så pass stort täcker Coursera in många områden – allt från datorarkitekturer till avancerad programmering.
Innan du skriver upp dig för en kurs kan du kolla in en introduktionsvideo för att se vad det hela handlar om. Kurserna går av stapeln på bestämda tider och leds i huvudsak av professionella lärare från ledande universitet runt om i världen.
Nackdelar: Kräver inloggning, kurserna körs på bestämda tider.
4/14GCF
Du som vill lära dig ett nytt program och föredrar raka puckar kommer säkert att gilla utbildningssajten från Goodwill Community Foundation, GCF. Där har du möjlighet att studera ett stort antal mjukvaror, varav merparten kommer från Microsoft, och det bjuds även på ett antal andra enklare it-kurser.
Nackdelen är att nivån är förhållandevis låg, men det finns ändå en del matnyttigt att hämta in för dig som tar dig tid att kolla in utbudet närmare.
Kunskaperna lärs i huvudsak ut med text och bilder och om du vill kan du klicka fram videoavsnitt och separata artiklar. Tyvärr finns det ingen att fråga om du behöver hjälp, och det utfärdas inte heller några certifikat efter slutföra kurser.
Fördelar: Kräver ingen registrering, enkelt att komma igång.
Nackdelar: Låg nivå på många kurser, mestadels kurser om mjukvaror.
5/14Harvard Open Courses
USA:s äldsta universitet Harvard, grundat 1636 i Cambridge, har också hoppat på trenden med att erbjuda gratiskurser för den breda massan. Initiativet kallas för Harvard Open Courses: Open Learning Initiative.
Totalt finns det bara åtta kurser i katalogen och blott två av dessa, Intensiv introduktion till datorvetenskap och Bitar, är it-relaterade. Förhoppningsvis fylls det på med fler alternativ allt eftersom.
Harvad kräver inte att studenterna registrerar sig, och de förinspelade föreläsningarna finns att ladda ned i formaten Quicktime, Flash och mp3. Skulle du köra fast i något ämne finns det tyvärr ingen hjälp att få.
Fördelar: Ingen registrering, föreläsningar kan laddas ned i tre olika format.
Nackdelar: Endast två it-kurser.
6/14Itunes U
Itunes U är en app från Apple som paketerar kurser i ett smidigt format för dig som föredrar att studera framför din Ipad, Iphone eller Ipod Touch. Det it-relaterade innehållet kommer i huvudsak från ledande amerikanska universitet och består av bildspel och inspelade föreläsningar. Det finns inte jättemycket att välja mellan men det som erbjuds håller en hög kvalitet.
Appen passar bra om du vill lära dig mer om datorvetenskap i allmänhet eller känner för att läsa på om nätverk och artificiell intelligens. Vill du plugga programmering bör du däremot vända dig någon annanstans.
Om du inte är intresserad av att lära dig programmering så är Khan Academy inget för dig. Här det nämligen bara hackande som gäller. En grundläggande programmeringskurs och en mer fördjupande i Python är det som erbjuds, och en kul detalj är att du kan skapa egna små program i tjänsten och även bläddra runt bland andra användares verk.
Utbildningarna består av ett antal videoklipp sorterade i en praktisk lista med tydliga beskrivningar för respektive moment, och för varje klipp du ser samlar du en typ av poäng.
Om du behöver hjälp kan du ställa en fråga i forumet under videorutan, och har du tur svarar någon annan av användarna. Det finns även en tipsavdelning, och videoklippen går att dela på sociala medier.
Fördelar: Lätt att komma igång med, diskussionsforum, möjlighet att skapa program.
Nackdelar: Smalt utbud, enbart programmeringskurser.
8/14MIT Opencourseware
Du som läser mycket it-nyheter har säkerligen hört talas om Massachusetts Institute of Technology, MIT, för där bedrivs en hel del forskning inom it-området. Under årens lopp har universitet presenterat ett stort antal spännande forskningsgenombrott.
Nu har även du chansen att ta del av studiematerialet därifrån, och det utan att behöva åka till Cambridge i den amerikanska delstaten Massachusetts. MIT Opencourseware heter universitets kostnadsfria webbsatsning.
Sajten är en av de mer ambitiösa på området, men en stor nackdel är det inte finns några regelrätta föreläsningar att ta del av. Däremot har du tillgång till allt annat kursmaterial inklusive uppgifter, länkar till mjukvaror och andra resurser. Hela materialet kan dessutom laddas ned till din dator i en zip-fil.
Fördelar: Bra utbud, mycket material att förkovra sig i.
Nackdelar: Inga regelrätta föreläsningar.
9/14Openlearn
The Open University säger själva att de är världsledande inom distansundervisning, något som inte är särskilt svårt att tro på med tanke på universitets goda rykte och hur pass många ämnen det finns att botanisera bland.
För gratiskurserna har de passande nog skapat en separat sajt med namnet Openlearn, och även den är välfylld. Det kryllar av it-utbildningar på både låg och hög nivå. Du kan bland annat läsa om kriminalteknik med it-inriktning, Microsofts servertekniker och systemmodellering. Efter slutförd utbildning får du ett examensbevis.
Openlearn har även en del lättsammare föreläsningar såsom Happy birthday Linux där du får veta mer om Linux 20-åriga historia.
Fördelar: Stor bredd, många kurser som går på djupet, examensbevis.
Nackdelar: Kurserna startar enbart på speciella datum, kräver registrering.
10/14Open Learning Initiative
Pittsburghbaserade Carnegie Mellon University ligger bakom Open Learning Initiative, och förutom att läsa kurser där finns även möjligheten att skapa egna utbildningar om du känner att du har tillräckligt med kunskaper för att lära ut.
Tyvärr har de bara två it-kurser och båda är på en tämligen låg nivå. Du som aldrig programmerat tidigare kan med fördel läsa Media programming.
Kurserna består mestadels av text och bilder och i enstaka fall bjuds det även på ett och annat videoklipp. Några instruktörer existerar inte, i alla fall inte om du läser it. Notera att du måste skapa ett användarkonto för att dina framsteg ska registreras.
Hemsidan för Stanford Engineering Everywhere, Stanford Universitys nätsatsning, ser inte mycket ut för världen, och i stora delar speglar det också både innehåll och upplägg. Precis som namnet säger erbjuds enbart kurser på ingenjörsnivå och det finns bara 13 kurser att välja mellan.
Föreläsningarna består av förinspelade videoklipp och för dig som önskar går det att också att ladda ned innehållet i html- eller pdf-format. Du kan också tanka ned uppgifter och examinationsprov, men om du klarar testerna finns det ingen möjlighet att få examensbevis.
Fördelar: Kräver ingen registrering, uppgifter och examensprov kan laddas ned, föreläsningar erbjuds både i video- och textformat.
Nackdelar: Smalt utbud, går inte att få någon hjälp.
12/14Udacity
Udacity har ett tydligt it-fokus. Merparten av kurserna sorteras in under kategorierna datorvetenskap och webbutveckling, och utöver dessa finns det också ytterligare ett gäng it-kurser inom bland annan cuda-programmering, mjukvarutester och 3d-grafik. Alla är gratis, men om du betalar en slant får du bland annat lärarledd handledning och ett certifikat som bevis på dina nya kunskaper. Det finns dock en begräsning i hur många betalstudenter som kan tas in åt gången.
Kurserna består i huvudsak av ett antal videoklipp som du spelar upp i valfri följd, och om du inte förstår vissa delar kan du ladda ned tillhörande anteckningar eller andra dokument. Det erbjuds också ett diskussionsforum där du kommer i kontakt med andra studerande.
Nackdelar: Kräver betalabonnemang för att få tillgång till alla funktioner.
13/14Udemy
Mer än miljon studenter och 8 000 kurser låter sannerligen imponerande, men tyvärr är stora delar av innehållet hos Udemy inte gratis. Trots det överraskar utbildningskatalogen med ett stort antal kostnadsfria it-kurser. Fokus ligger inte minst på programmering, men man har bland annat även slängt in en Cisco-kurs (CCNA) och en del databaskurser.
En fördel med Udemy är att du kan skapa egna kurser och även tjäna pengar på det. En genomsnittlig instruktör drar enligt uppgift in motsvarande 45 000 kronor per kurs. Det är också bra att användarna kan betygssätta kurserna. Det hjälper dig att sålla fram guldkornen.
Fördelar: Gott om kostnadsfria it-kurser, går att skapa egna kurser, möjlighet att få certifikat.
Nackdelar: Många kurser kostar pengar, kräver inloggning.
14/14Webcast Berkeley
Det statliga forskningsuniversitet UC Berkeley i Kalifornien erbjuder precis som flera andra amerikanska universitet en hel del kostnadsfria utbildningar, inte minst inom området datorvetenskap. Många väntar sig säkert att ett universitet av den här digniteten ska ståta med en tekniskt avancerad lösning, men så är det inte i det här fallet. UC Berkeley har bara lagt ut inspelade föreläsningar rakt upp och ned – ingen interaktivitet och ingen hjälp finns till hands.
Upplägget gör dock att det är lätt att komma igång med studerandet, men det kan vara lite svårt att få överblick över innehållet ibland. Webcast Berkeley är för övrigt inget för dig som avskyr att kolla på statiska bildspel.
Fördelar: Kräver ingen registrering, lätt att komma igång med, går på djupet.
Nackdelar: Ingen interaktivitet, inga hjälpfunktioner, svårt att få översikt över kurserna och att hoppa mellan olika delar.
Inom många yrken är det i dag helt nödvändigt med kontinuerlig utbildning om man ska hänga med i svängarna, och det gäller i allra högsta grad för dig som arbetar inom it-världen. Få branscher är så pass snabbföränderliga och informationsintensiva. Kunskaper som var aktuella för ett år sedan kan vara inaktuella i dag, och hela tiden kommer det nya produkter, tjänster och områden som det är nödvändigt att läsa på om.
Som bekant kryllar det av it-utbildningar och certifieringar, men många av dem kostar tyvärr många tusenlappar. Alternativet är att testa en kostnadsfri utbildning på nätet, marknaden för den genren har vuxit mycket under de senaste åren.
Av förklarliga skäl håller dessa sällan samma nivå som betalutbildningarna, men det finns ändå ett och annat guldkorn där ute, inte minst hos alla de amerikanska universiteten. Här är 14 utbildningssajter att välja mellan för dig som vill förkovra dig utan att det kostar en enda krona.