Klick betydde döden

Klickdöden är ett välbekant fenomen inom disklagringsvärlden, och den kom att drabba Zip särskilt hårt. Precis som det låter innebär klickdöden att man hör oroväckande klickljud i disken som indikerar att den är defekt. Zip-läsarna hade en hel del brister som ledde till klickdöden, bland annat var läsarmen feljusterade på vissa enheter, vilket ledde till att Zip-diskarna förstördes. Om en trasig Zip-disk sedan stoppas in i en annan Zip-läsare fanns risken att även den förstördes.

Fram till 1999 sålde Zip-produkterna riktigt bra, men därefter minskade intresset radikalt i takt med att usb-minnen och skrivbara cd-skivor rasade i pris. Återkommande hårdvarufel gjorde knappast saken bättre.

Kring 2003 betraktades Zip-marknaden som i det närmaste stendöd. Numera används Zip mestadels av en mindre grupp entusiaster, men det finns säkert också Zip-läsare som lever vidare på ett och annat kontor.

Fotnot: 2013 bytte Iomega namn till LenovoEMC. Det är numera ett samriskföretag som ägs av Lenovo och EMC.

De externa Zip-läsarna sålde helt klart bäst, men det fanns också interna versioner för montering i stationära datorer. Bild: Ben Schumin (CC BY-SA 3.0) 

”Blev aldrig standard som man hoppades”

Datoråterförsäljaren Compliq har salufört Zip-produkter sedan de introducerades i Sverige, och det finns faktiskt fortfarande några exemplar kvar i lager. Under årens lopp har man sålt mellan 500 och 600 enheter.

Företagets vd Anders Malm var med på den tiden när Zip stod på toppen, och berättar att det fanns flera fördelar, men även allvarliga nackdelar med formatet.

– De hade en hög lagringskapacitet jämfört med en vanliga floppy som var alternativet om man inte valde att lagra på band. Dessutom var de ganska snabba, och det fanns också enheter som läste både floppy och Zip-diskar.

– En av nackdelarna var att Zip inte blev den standard som jag tror Iomega hoppades på, men den var ändå ganska väl spridd i Sverige.

När det gällde reklamationer hände det då och då att Compliq fick tillbaka enheter som drabbats av klickdöden eller krånglande drivrem.

Anders Malm har ingen personlig favorit bland de olika Zip-modellerna, men berättar att företaget brukade köra en parallellportsversion. Så sent som förra året använde de en Zip-läsare för att hjälpa en kund att plocka ut data från Zip-diskar.

– Synd för Iomega att de inte fortsatte utveckla kreativa prylar. De var på god väg, men det blev väl lite rättsliga efterspel till klickdöden och jag vill minnas att de också hade något annat kvalitetsproblem, jag tror det gällde cd-brännare, säger Anders Malm.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning