Allt eftersom tekniken för 3d-skrivare går framåt, går det att skapa fler och fler typer av objekt med dem. Vi är inte längre begränsade till att använda plast, papper eller metall för att skapa 3d-utskrivna objekt.

Nu har forskare med hjälp av 3d-skrivare lyckats skapa både biomaterial och livsmedel, och objekten som kan skapas med hjälp av mer traditionella material blir hela tiden allt mer komplexa och detaljerade. Här är 10 spännande saker som kan skapas med 3d-skrivare.

3d-utskrivna byggnader

Contour Crafting, en teknik Nasas utvecklat ​​för att kunna skapa bostäder på andra planeter, är en robotiserad sprutmetod. I likhet med mindre 3d-skrivare, följer den designer från CAD-program. Skrivaren använder cement eller gips/polymerblandning, och kan fyllas på medan arbetet pågår.

- Maskinerna kan också automatiskt bygga in ledningar för el, vvs och luftkonditionering, och placera ut elektroniska sensorer för att övervaka en byggnads temperatur och skick, berättar Behrokh Khoshnevis, professor i industriell- och systemteknik vid USC Viterbi, Los Angeles.

Khoshnevis , som leder arbetet med att utveckla Contour Crafting-konstruktioner, tror att 3d-utskrivna byggnader kommer att ta upp kampen mot problemet med befolkningstillväxten. Den teknik, som Khoshnevis räknar med är kommersiellt gångbar inom två år, kan bygga ett färdigt "husskal" på en dag.


3d-utskrivna kretskort

En av inspirationskällorna bakom utvecklingen av 3d-skrivare var viljan att skapa självreplikerande maskiner. Ett hinder för detta har varit en brist på lämpliga material för att producera elektronik.

Cartesian Co, den Australien-baserade skaparen av Argentum-skrivare kan nu ha funnit en lösning. Maskinen sprayar ut ledande bläck (av silvernanopartiklar) på papper, tyg, akryl, plast, MDF, FR4 och andra glasfibersubstrat. Det innebär att kretskorten kan göras flexibla och till och med bäras i kläder. Beroende på nivån av kretsarna kan ett färdigt kort skrivas ut på mellan 10 och 20 minuter.

Projektets Kickstarter har i skrivande stund samlat in 30 000 dollar av målet på 107 000 dollar. Om allt går som skaparna planerat kommer Argentum finnas tillgänglig i september för 1599 dollar.

[page title="3d-lagade måltider"]

3d-utskriven mat

Förra året förutspådde Abraham Reichental, vd på 3D Systems, att vi i framtiden kommer se massor av 3d-skrivare som kan göra mat. Sex månader senare startar 3D Systems försäljningen av Chefjet, en 3d-skrivare som kan skriva ut allt från tårtpålägg till chokladbitar.

3D Systems är inte ensamma i satsningen på 3d-matskrivare för konsumentmarknaden. Barcelona-baserade Natural Machines började med utskrifter av choklad men har nu uppgraderats till att fixa även ravioli, cheeseburgare och pizza. Livsmedelspatroner innehåller förblandade ingredienser (3.3 gram vardera) och ett speciellt munstycke lägger ingredienserna på en tallrik för matlagning.

"Det är inte Star Trek-replikatorn riktigt ännu, och den klarar heller inte laga maten utan fungerar mer som en monteringsenhet", säger Lynette Kucsma , en av grundarna av företaget.

Framtiden för 3d-utskriven mat

Ett lovande 3d-livsmedelsprojekt är under utveckling på Intellectual Ventures Laboratory i Bellevue, Washington. Där skapar forskare patroner fyllda med frystorkad, pulveriserad mat som man i framtiden hoppas kunna skicka till länder i tredje världen. Genom att där tillsätta vatten, kan maten skrivas ut och "tillagas" direkt ur maskinens munstycke. 3d-skrivaren kan släppa en pixel av livsmedel i taget, återfukta den med en nål, koka den med en laser och upprepa processen tills en hel måltid är klar.

Tack vare att maten är exakt uppmätt, kan forskarna spåra näringsdata och en persons hälsa över tid. Projektet är i ett tidigt skede, och även om livsmedel som smoothies och Cliff Bars har skapats, är mer komplexa måltider ännu inte verklighet.