En hel hord apparater

Det finns en hel hord andra stadsapparater som kommunicerar på ungefär samma sätt som SP:s parkeringsautomater, till exempel varuautomater som verifierar kreditkort, bensinpumpar, elektroniska reklamskyltar, ja varför inte alla kreditkortsautomater i butiker.

Sakernas internet är inte bara här, det har funnits bland oss ganska länge.

Ett parkeringsgarage innehåller en väldig mängd delsystem som sköter sig själva. Bland annat driftsstatistiken, larmen och transaktionshistoriken överförs till Stockholm Parkering, SP. Betalnings-automaterna sköter kreditkortstransaktionerna direkt med respektive bank eller kreditgivare via krypterad trafik. SP får bara reda på att transaktionen genomförts.

Två mobilbetalningsföretag används, Easypark och Tele P, de som rapporterar transaktionerna till SP. Betalningsautomaterna rapporterar inte in sin driftsstatus direkt till SP, utan till sin respektive tillverkare, som visar det på sina webbsidor.

Larmsändare i garagen skickar sina sms-larm om brand, havererade fläktar, översvämningar och annat. SP får in driftlarmen, sorterar dem och skickar därefter ut sms med larm till lämpliga servicetekniker. Felet ligger kvar som ett fel i SP:s larmlistor, och när teknikerna har åtgärdat felet och återställt larmet kan det tas bort ur listan.

SP kan också kommunicera direkt med automaterna och till exempel skicka ut nya skärmbilder och taxor, plocka ut statistik, larm och pappersnivå.

SP har ett antal subnät på stadsnätet, det administrativa som alla på företaget använder, samt tekniknätet, som indelas i ytterligare subnät, ett för varje parkeringsanläggning. Och man spelar musik
i parkeringshusen, specialdesignad ”funktionell musik”. Den strömmas över internet från företaget med samma namn.

Automaterna ute på stadens ytparkeringar är anslutna till systemet med det nätverk som finns till hands – det kan vara 3g-förbindelse, lan i en intilliggande fastighet, gamla vanliga telenätet via modem, eller stadsnätet om det rör sig om installationer i garage. 3g-koppling är den absolut vanligaste formen av uppkoppling ute på stan.

Utrustningen i Arenagaraget


Parkeringsgarage behöver inte vara anskrämliga inuti. Här visar lysande pelare kunderna till rätta. Hela garaget belyses med lysdioder. Lysrörens tid är klart och tydligt över.


Över varje parkeringsplats i garaget sitter en ultraljudsradar som tar reda på om platsen är belagd. Den manövrerar en ”tärning” med röda och gröna lysdioder, så man på långt håll kan hitta en ledig parkeringsplats. Systemet sänder också beläggningsdata vidare som grund för statistik.


Laddstolpar för elbilar börjar dyka upp i stan. Kilowattimmarna kan köpas med mobilbetalning – när avgiften är betald öppnas huven på laddstolpen.


Elektroniska skyltar i taket visar var de lediga platserna (grönt) finns. Du ser också klart och tydligt var handikapplatserna (blå) finns och hur många som är lediga.

Mer på nätet

Stockholm Parkering:
www.stockholmparkering.se

Betalautomater:
www.cale.se
www.modulsystem.se/hectronic-citea

Funktionell garagemusik:
www.funktionellmusik.se

Scada-system är också m2m:
tinytw.se/karnkraft