Just nu tycks den självgående dammsugaren vara den enda typ av arbetande, självgående maskin som finns för hushållsbruk. De modeller som finns i dag tycks enligt samstämmiga rapporter vara tämligen underlägsna människan i städkraft. Antingen klarar de inte katthår, eller brödsmulor, eller trösklar, eller långhåriga mattor eller något annat.


Jetsons städrobot, en önskedröm. Bild: Hanna Barbera

En annan typ av köra-runt-robot är den automatiska gräsklipparen, en apparat som kan åka runt på gräsmattan och hålla den i trim utan att människan behöver ingripa. Men ägaren måste avgränsa de platser där roboten inte får köra, annars klipper den vidare och förkortar även längden på blomrabatterna.


Gräsklipparroboten Wiper Blitz. Bild: Wiper

För hårt arbetande amerikaner finns dessutom en typ av robot som gnuggar rent i botten på swimmingpoolen. Men den är inte intelligent, den kan inte ta egna beslut.

Kan inte ens laga mat

Kan en robot laga mat? Någon form av robot, vilken som helst? Ännu så länge, nej. Kan den bädda sängar? Kan den ställa i ordning efter en stökig fest? Kan den sortera papper på skrivbordet och skriva en att-göra-lista? Och sedan utföra uppgifterna på listan? Svaret på allt detta är nej, nej, nej och anledningen är bristen på artificiell intelligens. Vi kan inte ens definiera intelligens, än mindre simulera den.

Det finns många prototyper av människolika robotar, men de sitter antingen monterade på ett bord eller är hydrauliska maskiner som kan springa på löpband, anslutna med kraftkabel. Honda Asimo kan gå och svara mekaniskt och ramla i trappor. Problemet är naturligtvis energiåtgången. Vi förfogar inte över batterier som kan göra en människolik, upprättstående, hydrauliskt driven robot självförsörjande under någon längre tid.


Boston Dynamics Petman, hydraulisk men kabelansluten. Bild: Boston Dynamics

Boston Dynamics har löst det med en gräsklipparmotor i sin lastbärande hund Big Dog, men vi vill inte ha bensinmotorer bullrande inomhus. Människan är en förvånansvärt effektiv varelse. Släng in lite protein så klarar vi av att förse oss med energi, hålla balansen, lyfta oformliga objekt, hantera vätskor och reparera oss själva vid skador.

Man kan ändra på frågan och i stället fråga vad en hushållsrobot är? Måste den se ut som en gubbe på två ben? Måste den vara en arbetande, självgående maskin? En robot kanske kan vara ett avancerat scada-system i stället?

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning