Ett hus fyllt av regler

Intelligenta hus har vi läst om länge. De är naturligtvis inte intelligenta, utan bara en samling regler i en dator som utför olika åtgärder när olika villkor uppfylls.

IF tid = ”kväll” THEN tänd (utebelysning), släck (sprinkler)
IF boendestatus = ”hemma” THEN släck (larm), temperatur (21)
IF dag = ”lördag” AND tid = 19 THEN tänd (television, k01)

En robot kan också vara en matmaskin som kan laga en mängd maträtter från en uppsättning råvaror. Den är inte heller intelligent, annat än att den kan hålla reda på vad den redan lagat denna månad, hur mycket energi en människa behöver och vad som håller på att ta slut och vad som kan behöva köpas in. Det kan fungera bättre än det datoriserade kylskåpet som skulle försöka förstå hur mycket mjölk som finns kvar, vilket aldrig kommer att fungera.

Kunde pressa priserna rejält

Matmaskinen, om vi nu vågar överlämna matlagningen till en robot, skulle kunna ge mycket stora ekonomiska vinster och tillika vinster för folkhälsan. Om man, som artikeln anger, skulle kunna sluta med enskilda matförpackningar och övergå helt och hållet till standardiserade kassetter och dessutom ha ett centraliserat mat-broker-system för exempelvis en hel stadsdel, kunde man pressa matpriserna rejält. Till förfång för snabbköp och andra mellanhänder. Vågade man lita på matleverantörerna skulle de återfyllda matkassetterna kunna skjutas in i varje familjs matmaskin genom en lucka utifrån, från en matleveransbil. Varför inte ett robotiserat matleveransfordon?


Matmaskinens front.

Matmaskinen ska kunna hantera torr-, kyl- och frysvaror och kunna kombinera dem på olika sätt, genom skivning, malning och uppvägning och kunna tillaga dem genom stekning, kokning, bakning och så vidare. Med lämplig programvara kan matmaskinen förmå oss att äta hälsosammare. Men sen ska den diskas inuti. Vem vågar vi överlämna disken till?


Städrobotar i ”Det femte elementet”, en armé av hjälpare. Bild: Gaumont

För närvarande är den enda massproducerade köksroboten faktiskt bakmaskinen. Det ser inte särskilt robotaktig ut. Den rör sig inte och den kommunicerar genom ett mycket enkelt gränssnitt. Den kan bara göra en enda sak, baka gott bröd. Det är det enda den kan, men den gör det bra.
Problemet är att den är dum, ja imbecill. Skulle man ha glömt att hälla i mjöl bakar den lika fullt och åstadkommer absolut ingenting. Skulle man ha glömt jästen bakar den en stenhård klump. Sedan piper den och menar att brödet är klart.

Dess enda intelligens består i ett förinlagt program eller två, en uppsättning regler som gäller tider och temperaturer, men i brist på fiffiga sensorer som kan känna ”för lite mjöl” eller ”jäst saknas” kan den inte ta egna, välövervägda beslut.