Hobbyhelikoptern också en robot

Räknas hobby som hushåll? I så fall bör vi nämna framväxten av en helt ny sorts robotar för gemene man: hobby-drönare eller självflygande modellhelikoptrar. Militära drönare är fullfjädrade robotar, som kan starta själva, flyga en bestämd sträcka, hitta ett mål och stanna och filma det och sedan återvända när bränslet börjar ta slut. Även privatpersoner kan skaffa något motsvarande, som en sex- eller åttarotors helikopter. Numera håller de balansen själva och har begränsad egen navigeringsförmåga.

Nej, för att se nyktert på saken så finns det inga särskilt avancerade hushållsrobotar, ingen maskin som kan bre frukostmackan, koka te och bära in det till dig i sängen och hälsa god morgon, innan den går vidare ut och tar hand om smutstvätten.

För det behövs maskiner som kan skaffa sig förståelse för världen runt omkring, som kan lära sig olika föremål och som kan resonera ungefär så här: Om jag blandar i mera salt i soppan, kommer det att göra människan lyckligare? Kommer det att smaka bättre? Så länge vi inte ens kan definiera ”lyckligare” eller ”smaka bättre” på ett entydigt sätt kommer det att bli mycket svårt att bygga en hushållsrobot som kan åstadkomma det.

Vad vill vi ha egentligen?

Med hushållsrobotar och andra robotar som betjänar den enskilda människan i hemmet vill vi skaffa oss ett bekvämare liv i allmänhet och inte bara ha en korkad apparat som löser ett fåtal lyxproblem, som att skura poolen eller tända utebelysningen. Bevakning blir allt viktigare. Det görs vissa försök med polisliknande robotar som far omkring på gatorna i Silicon Valley, men de kan inte direkt springa efter en skurk med batongen i högsta hugg och särskilt inte utför en trappa.


Dammsugare eller polisrobot, skillnaderna är inte stora. Bild: Knightscope

Bevakning av egendom sker i dag med kameror och ir-sensorer och resultatet brukar hamna på din mobiltelefon, men målet måste vara en robot som är ägaren evigt trogen och kan känna igen denne och dennes anförvanter och mota bort alla andra. Roboten ska också kunna förstå skillnaden mellan ”flytta” och ”stjäla”, och att något som är okej när ägaren gör det blir oacceptabelt när en besökare gör samma sak.

Robotsamarbete är en annan svår punkt. Hur ska två robotar komma överens om en sak? Hur ska de kunna fördela arbete mellan sig? EU har insett problemen och startat projekt Reconfig i vilket KTH och ett finskt, franskt och grekiskt universitet ska försöka få robotar att samarbeta och tycka lika om okända objekt de stöter på. Ser en av dem ett askfat, ska den kunna säga till alla andra hushållsrobotar: ”Hej, här står ett askfat. Vi skulle visst tömma askfat, var det. Jag har redan tillräckligt många, du kanske kan ta det här?”
Artificiell intelligens kommer vi att få vänta på, tills någon kommer på vad det är.