De två analysföretagen Netmarketshare och Statcounter konstaterar nu att Windows marknadsandel för stationära och bärbara persondatorer ligger strax under 90 procent. Man ska då komma ihåg att Windows har legat över 90 procent i knappt 20 år, det vill säga allt sedan Windows 95 lanserades i mitten av 90-talet.

Enligt Netmarketshare har Windows nu 89,96 procent, och man räknar då in alla versioner från XP och framåt på både stationära och mobila datorer. Statcounter har kommit fram till siffran 89,22 procent.

Just nu pekar det mesta mot att Windows kommer att fortsätta tappa mark. Windows XP rasar av förklarliga skäl mot botten och det tappet kompenserades tidigare av att Windows 7 och Windows 8 tuffade på uppåt, men för närvarande råder stillestånd på den fronten. Kurvorna för de senaste två Windowsversionerna har planat ut helt och hållet.

Tvåan på marknaden, OS X, ligger för första gången över 8 procent. NetMarketShare rapporterar 8,16 procent och StatCounter uppger 8,34 procent. För sex år sedan låg OS X strax under 4 procent.

Även Linux går framåt i sakta mak. Just nu har de öppen källkod-baserade alternativen 1,76 procent av marknaden. Man ska då man komma ihåg att de endast hade 0,62 procent 2008.


Trenden är tydlig, men sker fortfarande i maklig takt. Det komemr att dröja länge innan kurvorna möts. (Källa: Netmarketshare)


Det är också intressant att se hur försäljningsutvecklingen för de olika operativsystemen sett ut. Föga förvånande var släppet av Windows 7, som ersatte katastrofen Vista, det mest framgångsrika som Microsoft gjort.

Varför tappar Windows marknadsandelar?
Det är inte längre tillåtet att rösta.