Psst! Du har väl inte missat vår genomgång av hur du märker att ditt Android blivit hackat?

Att Android är den mest malwaredrabbade plattformen har nog de flesta koll på, men trenden gick under förra året till att bli än mer extrem. Tre familjer av malware dominerar i Europa idag. GinMaster stjäl information och skickar den vidare, Fakeinstaller och SmsSend använder din telefon för att skicka dyra sms till betalnummer. Alla tre är trojaner, som står för 75 procent av alla mobila hot mot Android.

Men trots att siffrorna ser allt annat än positiva ut, konstaterar F-secure att Androidplattformen i sig har varit motståndskraftig med tanke på hur mycket mjukvara som ständigt passerar den. Malware i Androidenheter riktas oftast mot en sårbarhet i en annan app.

Den vanligaste tekniken för att få ut malware är att härma populära spel som Candy Crush och Minecraft som kryddats med extra kod och lagts upp på olika app-butiker. Sådana appar kan kännas igen genom att de ofta kräver tillstånd att använda fler behörigheter än vad som borde vara rimligt. Ett exempel är om ett spel vill kunna skicka sms eller se telefonboken. Men sådana appar påträffas oftast i butiker från tredje part där kontrollen av det som läggs ut inte är lika hård. Lyckligtvis var det bara 0,1 procent av de prov som F-Secure tagit från Google Play som innehöll skadlig kod, så den som vill vara säker ska se upp med tredjepartsbutiker.