Mjukvarubaserade lagringslösningar är på frammarsch. Det är bekvämt att kunna sätta upp ett nas (network attached storage) på hårdvara man redan har, eller på egen hand välja hårdvara som kan utökas allt eftersom behoven växer. Det finns numera ett flertal mogna produkter som låter användaren göra just det, bygga sig ett ”nas-outside-the-box”. Några av dem går rent av ytterligare ett steg, och har anpassats för den som vill bygga sitt nas på virtuella servrar eller i en molnlösning.

Här går vi kortfattat igenom några av alla varianter av mjukvarubaserade nas som finns. Samtliga i urvalet är att betrakta som stabila produkter, som funnits med ett tag. Vilken av dem som passar bäst beror i regel på vad man har för specifika krav på sin lagringslösning.

Freenas

Freenas är den mest spridda öppna nas-mjukvaran. Det stödjer ett stort antal olika protokoll för åtkomst, och lagringslösningen kan enkelt användas från såväl Windows- och Mac- som Linux-datorer.

Man får även möjlighet till ögonblicksbackuper, ”snapshots”, av zfs-filsystem, och de kan användas för att kopiera filsystemen till en annan Freenas. Det finns också inbyggda möjligheter till inkrementell backup.

Dessutom kan Freenas skryta med att vara först ut med att möjliggöra kryptering av zfs-volymer. Alltihop administreras via ett webbaserat gränssnitt.

Tillverkare: Ixsystems
Kontakt: www.freenas.org
Bakomliggande operativsystem: FreeBSD
Licens: BSD-licensen
Cirkapris: Gratis

+ Bra inbyggd backuphantering, zfs inklusive stöd för kryptering.
Det tar ett tag att lära sig hitta i administratörsgränssnittet.


Openfiler

Openfiler har både en version som är helt fri programvara och en betalversion med proprietära delar. Här är det den öppna varianten vi tar upp. Den stödjer åtkomst genom ett flertal protokoll, dock inte afp för Mac.

Openfiler är Linux-baserad och kan användas på en virtuell server, likaväl som på en fysisk. Den har en del inbyggda backupmöjligheter, men i den öppna versionen är de begränsade till att fungera på filnivå.

Efter installation har man tillgång till ett gränssnitt för kommandon att arbeta med, och även ett webbgränssnitt. Jämfört med de övriga alternativen är det senare enklare i sin utformning, men täcker ändå det mesta som man brukar vilja göra för att administrera sitt nas.

Tillverkare: Openfiler
Kontakt: www.openfiler.com
Bakomliggande operativsystem: Linux
Licens: GPL 2
Cirkapris: Gratis

+ Kan användas på såväl fysisk som virtuell server, lätt att bygga ut.
Begränsningar i den fria versionen, som bland annat inte stödjer iscsi för virtualisering.


Sida 1 / 2

Innehållsförteckning