Open-E DSS

Open-E Data Storage Solution är en kombinerad nas/san-mjukvara, som främst är inriktad på att säljas med tillhörande support men också har en gratisversion för användning upp till 2 terabyte.

Systemet stödjer de flesta tänkbara nas-relaterade protokoll, och har även en inbyggd möjlighet till automatisk övergång (failover) på iscsi-nivå. Dessutom finns stöd för digitala arkiv genom en inbyggd mekanism som låter användaren sätta upp dataareor där det som en gång skrivits ned kan läsas gång på gång men inte ändras.

Open-E DSS innehåller även stöd för övervakning med snmp.

Tillverkare: Open-E
Kontakt: www.open-e.com
Licens: Proprietär
Cirkapris: Gratis ”lite-version” upp till 2 terabyte, annars priser från 5 800 kronor, för användning upp till 4 terabyte, till 17 500 kronor för användning utan utrymmesbegränsningar.

+ En omfattande lösning som kan täcka många olika behov för lagring, bra hjälpfunktion i webbgränssnittet.
Stort system att sätta sig in i, mycket som inte behövs för den bara vill bygga ett enkelt, mjukvarubaserat nas.


Nexentastor

Nexentastor är ännu en fullfjädrad nas/san-programvara. Det finns en ”community version” som klarar upp till 18 terabyte, men den är inte avsedd för kommersiellt bruk. Företag förväntas använda betalversionen.

Nexentastor har följt med från numera insomnade SunOS till dess öppna efterföljare IllumOS, och har redan tidigt haft stöd för zfs. Därmed delar det många av de fördelar Freenas har, som möjligheten till ögonblicksavbilder och inbyggda verktyg för replikering. I likhet med Openfiler stödjer det dock inte afp.

Nexentastor innehåller integrationer mot ldap och AD för användarhantering.

Tillverkare: Nexenta
Kontakt: www.nexenta.com/corp/products/nexentastor
Bakomliggande operativsystem: IllumOS
Licens: Proprietär
Cirkapris: Det finns en gratisversion, men den är inte avsedd för kommersiellt bruk. För det senare är priset 11 200 kronor för användning upp till 8 terabyte.

+ Bra inbyggd backuphantering, integrationer mot ldap och AD.
Ganska många steg för att installera, enkelt webbgränssnitt med begränsade delar av administrationen.


Softnas

Softnas är en mjukvaru-nas som tar steget fullt ut och bort från egen hårdvara. Den är inte bara gjord för att som Openfiler fungera bra även på en virtuell server, utan byggd helt med tanke på molnlösningar.

Softnas kan byggas på VMware, Hyperion-V eller Amazon EC2. För den som vill bygga sitt nas i molnet har Softnas klivit fram som det stora, etablerade verktyget.

Det stödjer inte afp per automatik, men eftersom det använder sig av Linuxdistributionen CentOS kan det stödet installeras separat. I övrigt finns stöd för alla vanliga nas-relaterade protokoll.

Tillverkare: Softnas
Kontakt: www.softnas.com/wp
Bakomliggande operativsystem: Linux
Licens: Proprietär
Cirkapris: Upp till 8 terabyte för 1 900 kronor per terabyte, eller en månadsavgift på 195 kronor per terabyte. Sedan något lägre pris per terabyte för stigande volymer.

+ En fullfjädrad molnlösning för lagring.
Kontroll över lagringslösningen överlämnas till molnleverantören.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning