För många yrkesgrupper är det tuffa tider. Med en arbetslöshet i Sverige strax under åtta procent har framför allt unga svårt att komma ut i yrkeslivet.
Men av det här märks väldigt lite inom it-branschen. Trots hoten från Indien, neddragningar och utflyttade företag finns det mängder av jobb inom det tekniska segmentet.

För att hitta – och få – en bra position gäller det dock att ha rätt kompetens och att bo på rätt ställe. Tyvärr kan det vara svårt att få en överblick över vad som efterfrågas i kompetensväg just nu. Det är vad vi försökt ta reda på. Och vi har en fantastisk källa.

En stor andel av de lediga platserna i Sverige hittar du nämligen på vår systertidning Computer Swedens webbplats för it-jobb. Där läggs mängder av nya erbjudanden inom flera olika områden ut hela tiden. När det här skrivs finns omkring 400 öppna positioner.

Genom att analysera nästan 5 000 annonser från 2013 har vi lyckats måla en bild över vad arbetsgivare söker efter. Vi har framför allt valt att fokusera på den mer tekniska andelen av annonserna.

Läs också: 14 gratis it-utbildningar på nätet

Stockholm är it-magneten

Inte oväntat är det i de tre storstadsregionerna som jobben finns. Stockholm är en massiv it-magnet. Om man räknar in intilliggande orter finns mer än en tredjedel av alla arbetstillfällen i huvudstadsområdet. Vill du jobba med it och ha gott om olika alternativ är det alltså dit du ska söka dig.

Skåne och Västra Götaland, med Malmö respektive Göteborg som huvudorter, har inte alls samma it-fokus. Även om de hamnar som tvåa och trea är antalet lediga jobb betydligt lägre.

I Sydsverige tillkommer å andra sidan även Danmark, som inte syns i statistiken. En hel del it-verksamma svenskar tar sig över bron till Köpenhamn, där arbetsmarknaden är relativt god och lönerna högre än på vår sida om sundet.

Med det sagt finns det jobb i nästan hela landet. De har också snarlik utformning. Tjänsterna som utannonseras i Västernorrland eller på Gotland skiljer sig inte innehållsmässigt från de Stockholmsbaserade.

Precis som under tidigare år är det framför allt olika utvecklartjänster som efterfrågas. Ingenting tyder på att duktiga programmerare eller systemarkitekter kommer att stå sysslolösa under den närmaste framtiden.

Alla olika typer av roller förekommer i statistiken – du kan hitta intressanta tjänster oavsett om du är arkitekt, kodknackare eller utvecklingsledare. Allra mest finns det givetvis för de som verkligen producerar, inte bara kontrollerar vad andra gör.

Låt inte grafiken lura dig: Stockholm är ännu mer dominerande än det först kan verka. Många av de kringliggande regionerna faller i praktiken inom huvudstadssfären.