Få nämner outsourcing
En annan intressant detalj som inte dyker upp i annonserna är utlokalisering av teknik. Trots att outsourcing fortfarande är ett vanligt förekommande inslag i it-vardagen är det få företag som stoltserar med det när de söker nya medarbetare. Knappt en procent av alla annonser innehåller någon hänvisning till fenomenet.
I de fall det omnämns handlar det oftast om mer administrativa roller – det gäller att ha erfarenhet av att jobba med externa leverantörer. Inte oväntat nämns Indien som exempel i något fall.
Sammantaget är det ändå ganska få tjänster som försvinner till Sydostasien. Många företag påtalar att de växer, söker mer folk och vill expandera på olika sätt. Det ger dig som arbetssökande goda möjligheter.
Oavsett vilken roll du söker är det givetvis viktigt att du kan påvisa vad du kan. Tidigare erfarenhet efterfrågas i nästan alla annonser. Däremot är krav eller ens önskan om certifiering inte särskilt vanligt. Sett över alla annonser är det bara i omkring fem procent av fallen som arbetsgivarna vill se ett certifikat. Det är vanligast för infrastrukturjobb som nätverkstekniker eller databasadministratör.
Avslutningsvis är det intressant att kika på hur fördelningen ser ut mellan olika leverantörer. Världens största mjukvarutillverkare heter i tur och ordning Microsoft, Oracle, SAP, Symantec och VMware. Men det är inte exakt så det ser ut på vår topplista.
Nummer 1 ingen överraskning
På förstaplatsen stämmer det. Microsoft dominerar bland företagen som omnämns i annonserna. Det är fakta som knappast förvånar någon, deras produkter finns på nära nog varje större företag i Sverige i dag. De omnämns därför i väldigt många annonser, långt mer än dubbelt så ofta som det efterföljande företaget.
Tvåan är Oracle. Företaget har gjort sig mest känt för sin databashanterare, men under senaste åren har de dykt upp inom många andra segment också. Deras affärssystem används inte mycket i Sverige, men på integrationssidan har de en viss framgång, det märks i annonserna.
Men det är faktiskt Citrix som kniper åt sig tredjeplatsen. Sett till vad företag vill ha för kompetens verkar fjärråtkomst ligga högt på önskelistan. Väl värt att lägga på minnet för administratörer. I övrigt är VMware före SAP, och Symantec omnämns knappast alls. Det kan i och för sig bero på att mycket av deras mjukvara är mer kända under andra varumärken, som till exempel Veritas hela svit av produkter.
TechWorlds slutsats
Sammantaget kan vi konstatera är att det inte hänt mycket under det senaste året. Det är fortfarande samma språk och teknik som ligger i topp för 2013. Det finns inga uppstickare eller ens starka trender som pekar på att något spännande händer.
Överlag ser det väldigt bra ut för utvecklare och tekniker som väljer att fokusera på den mest använda tekniken. Java, Sharepoint och Vsphere lär eftersökas av arbetsgivare även det kommande året.
Är du däremot sugen på teknik som ligger i framkant får du räkna med det kan bli knepigt att hitta en tjänst, i synnerhet om du inte bor i Stockholm. Så lär dig bara udda verktyg som OS X Server och Hadoop om du tycker det är kul eller vill vara först ut om och när marknaden för dem väl tar fart.
Samma sak gäller för certifieringar. Den lär inte efterfrågas och du kan klara dig utan, men givetvis är det alltid en fördel att ha dem. Det kan trots allt vara det som skiljer dig från en annan kandidat – i det läget kan pappret spela roll. I synnerhet om det är någon av de mer avancerade varianterna.