Efter 8 april slutar Microsoft skicka ut säkerhetsuppdateringar för det 13 år gamla operativsystemet Windows XP. Det är lätt att räkna ut vad det kommer att leda till, men faktum är att systemet i allra högsta grad är i farozonen redan nu. Det framkommer i en undersökning från säkerhetsföretaget Avast.

”Det sårbara operativsystemet kommer att vara ett enkelt mål för hackare och kan ses som en gateway för att infektera andra operativsystem. Våra telemetriska data visar att det är sex gånger mer sannolikt att XP-användare attackeras än Windows 7-användare, och när Microsoft slutar skicka ut uppdateringar kan det förvärras, skriver Avasts teknikchef Ondrej Vlcek i ett blogginlägg.

Du läste rätt: XP-användare löper sex gånger högre risk att attackeras – och det gäller alltså nu när Microsoft fortfarande erbjuder support för operativsystemet. Något som gör saken än värre är att nära en fjärdedel av Avasts 211 miljoner användare fortfarande kör XP, och enligt andra beräkningar är mellan en femtedel och en tredjedel av alla internetanslutna utrustade med det ålderstigna operativsystemet.


Windows XP har 13 år på nacken men körs fortfarande på mellan en femtedel och en tredjedell av alla internetanslutna datorer i världen.

Det kan vara värt att påpeka att Avast givetvis har ett intresse av att skrämma upp allmänheten för att ragga nya kunder, men Ondrej Vlceks ord ligger trots allt helt i linje med Tim Rains, chef för Microsofts Trustworthy Computing-grupp, uttalande från augusti.

– Så snart Microsoft släpper säkerhetsuppdateringar för de versioner av Windows som det fortfarande erbjuds support för kommer hackare att dissekera dessa, hitta sårbarheterna och testa Windows XP för att se om samma sårbarheter finns i det systemet, sa Tim Rains i augusti.

– Om de hittar sådana sårbarheter kommer hackarna att försöka utveckla attackkod som nyttjar dessa sårbarheter i XP. Eftersom det aldrig kommer att släppas någon uppdatering för XP som täpper igen sårbarheterna kommer systemet hela tiden att ha nolldagarssårbarheter.

Andra experter har flera gånger varnat för ett ökande antal attacker efter 8 april. Frågan är vad en övergiven Windows XP-användare kan göra för att skydda sig? Avast rekommenderar givetvis att man köper deras säkerhetsprogram som givetvis erbjuder skydd även efter det aktuella datumet, men på lite längre sikt är det givetvis bäst att uppgradera till ett modernare operativsystem.

IDG News

Används Windows XP fortfarande på din arbetsplats?
Det är inte längre tillåtet att rösta.