Jag är beredd att frångå vissa av mina principer för att bli av med Windows XP-maskiner till förmån för någon av de modernare os-versionerna från Microsoft.

Det största hindret att gå från XP till ett modernare Windows är program som inte fungerar. Det finns flera botemedel för att lösa de problemen.

Ett första vägval att göra när du går från Windows XP är att besluta om du ska gå till Windows 7 eller Windows 8.1. Den enklaste vägen att gå när det gäller kompatibilitet är utan tvekan Windows 7, även om Windows 8.1 i sig är ett utomordentligt bra operativsystem. Bytet XP till Windows 7 ger betydligt färre kompatibilitetsproblem, och med anledning av att just programkompatibilitet är det största problemet i många fall rekommenderar vi generellt att välja 32-bitarsversionen av Windows 7 för att på snabbaste och enklaste sätt bli av med Windows XP. Att gå till Windows 64-bitarsversionen av Windows 7 eller Windows 8.1 innebär sannolikt en del extra arbete och kompatibilitetsproblem att hantera.

Bestäm dig vilken väg du vill gå och var beredd på de eventuella insatser som krävs beroende på det val av operativsystem och processorarkitektur.

1. Få koll på läget

Det kanske låter motsägelsefullt att inte göra något förhastat nu när det brinner i knutarna att bli av med Windows XP-maskinerna, men att din verksamhet rullar på smidigt måste gå i första hand.

För att inte orsaka stopp i verksamheten är första steget ta det lugnt och se till att få kontroll över läget. För inventering av hårdvara kan du använda Microsoft Assessment and Planning Toolkit, MAP. För mjukvara är det Application Compatibility Toolkit, ACT, som gäller, ett verktyg för att inventera och samtidigt få reda på hur allt skulle fungera i en senare Windows-version. ACT ingår i Windows Assessment and Deployment Kit, ADK, ett kostnadsfritt paket du hämtar hem från Microsoft Download Center.

Gör så snart som möjligt en sammanställning över hårdvara och framför allt mjukvara som du vet är till åren kommen. Därefter är det dags för testning av program och hårdvara, förutsatt att du har en grundplattform med den moderna Windows-klienten att stå på, vilket också är del av förberedelserna att skaffa.


Skaffa koll på läget och dra nytta av arbete som andra redan lagt ner på att migrera från Windows XP till Windows 7 eller 8.1. ACT är att viktigt verktyg i det arbetet.