5. Ekonomi och planering

Hur gör man då med allt det som företag vill köra i sina grundligt uppbyggda, säkrade och övervakade miljöer? Det är förstås möjligt hitta lämpliga program med öppen källkod för i princip allt vad man vill göra. Vad det är beror förstås på företaget, men många har behov av något slags system för företagsplanering och hantering av ekonomi.

För ekonomihanteringen kan behövas ett enkelt verktyg för den egna bokföringen eller ett omfattande planeringsverktyg för ekonomistyrning. Det finns flera möjliga val, som alla innehåller olika moduler och kan anpassas efter de egna behoven.

Compiere omfattar både erp (enterprise resource planning) och crm (customer relationship management) och kan användas för allt från att administrera varulager till att sköta företagets ekonomi. Det finns också en variant av Compiere som molnlösning, för den som är beredd att ge avkall på den fullständiga egna kontrollen.

Ett annat stort system är OpenERP, ett erp-system som också har moduler för det mesta för resursplanering och ekonomi. Ytterligare ett alternativ är SugarCRM, som har en ”community edition” med öppen källkod, med tydligare fokus på hanteringen av kundkontakter.

6. Innehållshantering

Ett delvis besläktat område är verktyg för ”content management”, som utvecklats från stöd för att bygga interna och externa webbplatser till att kunna omfatta det mesta för intern och extern kommunikation. De två största var länge Drupal och Joomla, som fortfarande håller ställningarna. De senaste åren har de också fått tydlig konkurrens av Wordpress, som utvecklats från bloggverktyg till ett omfattande content management-system.

Det finns flera öppen källkodsprodukter för att bygga upp webbplatser med avancerade funktioner. En av dem är Wordpress, som utvecklats från bloggverktyg till omfattande content management-system.

Här är det på sin plats att även nämna olika former av program för samarbete och dubbelriktad kommunikation. Ett populärt område är wikin, programvara som låter många människor tillsammans bygga upp information och också sköter versionshantering av texterna.

En mycket stor spelare på området är Mediawiki, som tas fram av stiftelsen Wikimedia och utgår motorn bakom Wikipedia, men också används av många företag för små och stora wikier. Ett annat, något mindre omfattande alternativ är Dokuwiki som kan installeras och användas även utan någon bakomliggande relationsdatabas.