7. Klienterna

Så har vi gått igenom många tänkbara företagsbehov, för stora och små företag. Hittills har vi dock mestadels hållit oss i serverhallen. Hur ser det ut för det som slutanvändaren ser, det som finns på skrivbordet? Jodå, det går utmärkt att ta kontrollen där också. Den som vill kan utan vidare skaffa sig en utmärkt effektiv skrivbordsmiljö med enbart öppen källkod-produkter.

Strategin är ungefär densamma som för serverhallen: man börjar med operativsystemet. Även här är Ubunto mycket stor bland Linux-distributionerna, med Linux Mint som största konkurrent och otaliga andra alternativ som kan väljas efter tycke och smak. Även FreeBSD är tämligen etablerat som operativsystem för skrivbordsdatorer, men sammanlagt är det ändå de olika varianterna av Linux som dominerar stort.

En hel del program som den vanliga användaren har behov av följer med i de flesta standardinstallationer av Linux, och ofta behöver man därmed inte ens fundera över dem. Allt går också att hämta separat, och för den som inte vill göra det från kommandorad finns i regel ett grafiskt gränssnitt att använda för det.

8. Webbläsare

Till standardutrustningen hör en webbläsare. Den vanligaste torde fortfarande vara Mozillas Firefox, som hållit ställningarna i ett antal år nu. Googles Chrome kan dock utmana som den mest spridda webbläsaren med öppen källkod. Det senare är för övrigt ett utmärkt exempel på att även stora företag kan se fördelarna med att bygga saker som publiceras som öppen källkod.

E-postprogrammet Thunderbird låter användaren hantera flera brevlådor, som kan finnas på olika servrar.

De flesta brukar också vilja ha en e-post-klient, även om ett och annat företag gått över till rent webbaserad e-posthantering. Här är det återigen Mozilla som är den dominerande tillverkaren, med Thunderbird. Det är en flexibel e-postklient som låter användaren hantera godtycklig mängd brevlådor och även har inbyggda mekanismer för att filtrera bort spam. Givetvis ger den också möjlighet att söka bland meddelanden och styra hur bilder och stora filer skall hanteras.