9. Kontorsprogram

En skrivbordsdator bör även ha någon form av office-paket, med ordbehandlare, kalkylark och liknande. De två stora öppen källkod-paketen är Openoffice, som länge var dominerande på området, och avknoppningen Libreoffice. Båda har stöd för många språk, och de funktioner man kan vänta sig av ett ordentligt office-paket.

När Openoffice nu har gått in under Apache-projektet medan Libreoffice vinner mark, står det och väger vilken av dem som kommer att bli störst. Valet har dock inte så stor betydelse för användaren, eftersom båda programmen kan hantera en mängd format – både öppna och hemliga sådana – och även är väldigt lika i sin utformning.

Den här artikeln är skrevs med ordbehandlingsprogrammet som ingår i Libreoffice.

Ofta vill man även ha något bildbehandlingsprogram. Här finns en mängd kandidater att välja bland, beroende på vilket slags bildbehandling man är ute efter. Några stora att nämna är Gimp, Inkscape och Krita. Gimp är det mest omfattande av de tre, Inkscape är vektorbaserat och Krita är mer av ett typiskt ritprogram för att skapa bitmappar.

Vi stannar här, även om vi egentligen kunde fortsätta med fler områden. I grunden är det nämligen enkelt: Finns ett behov som relativt många företag har, kan man vara tämligen säker på att det går att hitta minst ett program med öppen källkod för att täcka det behovet.

TechWorlds slutsats

När allt fler ser behovet av att hålla fullständig kontroll över den egna it-miljön, blir allt fler också intresserade av att i första hand använda sig av program med öppen källkod. De flesta företag kan utan vidare täcka sina it-behov med öppen källkod-produkter som hämtas och installeras rakt av. I dag finns det också väl etablerade sådana att välja bland på snart sagt alla områden.

En fördel är att det är möjligt att göra egna anpassningar av program med öppen källkod om det som finns i standardutförandet inte räcker. Det är ofta ett intressant alternativ till helt egenutvecklade program, även om en modern it-miljö till största delen inte kräver egen utveckling. För den som inte vill släppa kontrollen över sin miljö, är öppen källkod det säkra alternativet.