Svårt att lyfta blicken

Ett exempel: Det svåraste som finns när man bygger och mäter på elektronik eller annan apparatur är att hitta mätpunkten med en sond och sedan lyfta blicken och leta reda på oscilloskopet eller avo-metern för att se mätresultatet. Kunde man blåtandskoppla valfritt mätinstrument till glasögonen kan utvecklingsarbetet underlättas.

Ansiktsigenkänning kan vara bra för dem som har svårt att minnas ansikten, men också väldigt värdefullt för polisen, som behöver känna igen brottslingar på gatan i sitt arbete. Genom att kombinera med vyer från fasta kameror kan en polisman bli mera rörlig och få bättre överblick av situationen, och direkt få upp personuppgifter och lämplig post ur brottsregister.

Sammansättnings-, handhavande- och reparationsinstruktioner är ett annat område där ar kan göra praktisk nytta. Kameran på glasögonen ser i vilket stadium montaget är, en lista visar nästa lämpliga komponent och symboler visar var den ska sitta.

Sparar tid och pengar

Efteråt tittar kameran på montaget igen och ser att det blev rätt gjort. Här är målet att förkorta eller eliminera utbildningen och spara tid och pengar.

Penny arbetar för närvarande i ett EU-finansierat projekt kring så kallad lean automation. Arbetet leds av det tyska Fraunhoferinstitutet och målsättningen är att använda ar som ett hjälpmedel för att programmera industrirobotar. C Wear används som interaktionsgränssnitt mellan människa och robot.

– Vi har lyssnat på våra tuffaste kravställare och designat våra glasögon för folk som måste ta snabba beslut, säger Erik Lundström.

– Resultatet är en teknik som fungerar för de flesta yrkesverksamma. De måste ha hög upplösning, sparsam grafik i form av enkla symboler och funktioner, och grafik ska alltid finnas framför, utan att man tittar i någon märklig vinkel. Det bör råda ett 80–20 förhållande där grafiken inte får överskugga den information vi får från verkligheten. Grafiken ska vara ett hjälpmedel och inte ta överhanden.

Det där med märklig vinkel är något för Google att tänka på.


Hur klickar man?

Hur aktiverar man en ikon? Alltså hur ”klickar” man?

– Pennys patenterade metod är att pressa samman tänderna så att käkmusklerna anspänns. En mjuk sensor mot kinden känner av den kraftfulla anspänningen, som inte sker normalt.

Och hur fungerar det om man redan har glasögon?

– Människor med synnedsättning är normalt hänvisade till kontaktlinser om de vill använda sig av ar-glasögon, men Penny har tänkt på det och kan erbjuda sina glasögon med anpassning för personer med synfel upp till fem dioptrier positivt eller negativt. Metoden är att man ser ar-bilden med ena ögat och verkligheten med det andra och hjärnan blandar bilderna, säger Erik Lundström.

Vad ska man ha för centralenhet då? Jo, Penny utvecklar sina glasögon med stöd för olika mobila system, till exempel mobiltelefoner, pekdatorer eller bärbara datorer med operativsystemen Windows och Android. Med glasögonen anslutna till en standardprodukt som en mobiltelefon behöver bäraren inte heller ha batterier i glasögonen. Skönt, för batterier är ju inte direkt viktlösa.

Olika produkter ger oss olika ingångar till den virtuella världen. Snart, för det finns inget i serieproduktion ännu. Vr-glasögonen för nöjesbruk har redan dragit på sig anhängare, motståndare och diverse lustiga förbud i verkliga världen, men detta är sannolikt övergående.

Fakta

Oculus VR:
www.oculusvr.com
Öppet virtuellt samarbete:
Opencobalt.org
Penny AB:
www.penny.se
Om militära tillämpningar:
tinytw.se/cmore
Video om C Wear:
tinytw.se/cwear
Lean automation – det som Penny sysslar med:
tinytw.se/leanauto
Vr-tillämpningar för företag:
www.hypergrid­-business.com
Städjes förra artikel i ämnet:
tinytw.se/nastan