Den gamla pålitliga laserpistolen är en stapelvara i science fiction-berättelser, särskilt i de gamla goda sci-fi-äventyren med Buck Rogers, Flash Gordon och de killarna. Som motiv, är laserpistoler eller rayguns faktiskt en direkt ättling till den gamla vilda västern-pistolen. Många klassiska sci-fi-berättelser var i huvudsak skrivna som westerns i rymden.
Rayguns är i grunden partikelstrålevapen, en subtyp av riktade energivapen, som även inkluderar soniska och mikrovågsbaserade vapen. Laserpistoler är fortfarande på science fiction, men den amerikanska flottan är inställd på att installera sin nya LWS (Laser Weapon System) på fartyg i Persiska viken för att slåss mot fienders drönare och fartyg.
2/15Stealth-kläder
I William Gibsons banbrytande cyberpunkroman Neuromancer, använder radikala aktivister futuristiska stealth-kostymer av "mimetisk polycarbon” för att bli praktiskt taget osynliga. I vår tid av NSA-skandaler och övervakning från statliga företag, verkar detta som en idé vars tid snart kommer. Designern Adam Harvey har utvecklat en typ av stealthwear avsedd att skydda bäraren från modern övervakningsteknik.
Bland kläderna finns bland annat huvtröjor som använder reflekterande material för att blockera termisk avbildning, tillsammans med tillbehör som är utformade för att förhindra kameror och programvara för ansiktsigenkänning. Vi kanske bör ta för givet att NSA redan snappat upp detta stycke så... hej på er, grabbar!
3/15Ljussvärd
I en nyhet som skapade rubriker världen över i september förra året, meddelade forskare vid Harvard University och Massachusetts Institute of Technology att de hade uppfunnit en variant av ljussvärd. Nu var det inte helt sant. Vad de egentligen gjorde var att skapa en miljö där fotoner hålls ihop likt molekyler, vilket skapar en slags fast ljus.
"Det är inte ett helt felaktig analogi att jämföra detta med ljussablar," säger forskaren Mikhail Lukin. "När dessa fotoner interagerar med varandra , kan de tryckas mot och avleda varandra. Fysiken av vad som händer i dessa molekyler liknar det vi ser i filmerna."
4/15Psi-fenomen
Psi-fenomen - en sorts allomfattande term för begrepp som klärvoajans, psykokinesi, telepati, och prekognition - är en återkommande företeelse i science fiction, ofta ihopkopplat med futuristisk teknik. I serietidningen X-Men, till exempel, använder professor Xavier sin Cerebro-maskin för att förstärka sina egna medfödda telepatiska krafter.
Studier av psi-fenomen pågår, även om det är ett kontroversiellt område i akademiska kretsar. John Kruth vid Rhen Research Center i Durham, North Carolina, arbetar för närvarande med ett projekt för att empiriskt mäta om biofotoner avges av dem som påstår sig kunna fokusera energi genom sina kroppar - yogiska utövare, holistiska helare eller krigiska konstnärer.
5/15Exoskelett
De motordrivna exoskeletten har länge varit en go-to-specialeffekt i sci-fi-filmer, från Aliens till Avatar. Och det är ett teknikområde där vetenskap och fiktion inte är allt för långt ifrån varandra. Flera exoskelettsystem är redan i bruk eller under aktiv utveckling i USA , Europa och Asien. Många är avsedda för medicinskt bruk för att hjälpa funktionshindrade, medan några andra har räddningsinsatser eller militära tillämpningar.
Flera företag, däribland Panasonic, har kexoskelettmodeller för konsumentmarknaden på gång, och robotföretaget Cyberdyne (Ja, på riktigt - Cyberdyne) har startat kliniska tester av sitt HAL 5-exoskelett för hela kroppen.
6/15Kryo-teknik
En av sci fi-världens äldsta idéer är konceptet att sätta en människokropp - eller bara huvudet - i frys för senare upptining. I många tidiga sci-fi-berättelser, användes den typen av skendöd som en slags fattigmanstidsresor, med frysta äventyrare som vaknade upp i framtida världar. Det har givetvis parodiserats i filmer (Austin Powers) och tv (Futurama). Men tekniken är högst verklig.
Cryonics är den term som vanligtvis används när man hänvisar till området för kryogen konservering av människor. Baseball-legenden Ted Williams är förmodligen den mest kända killen i djupfryst tillstånd och det finns flera kommersiella anläggningar för kryonisk frysning.
7/15Needleguns
Needlegun, som ibland kallas en flechette-pistol, dyker upp i ett överraskande antal böcker, från Asimov till Zelazny. Vad som är förvånande är att just denna sci-fi-teknik går ända tillbaka till det 14:e århundradet. Needleguns avfyrar små pilar eller nålar, i stället för kulor, och en del av de första bärbara handhållna kanonerna använde järnpilar.
Needleguns har några fördelar - låg rekyl och hög eldhastighet - men saknar den ballistiska kraften i traditionell ammunition. Vapen företaget Sandia National Laboratories demonstrerade nyligen en flechette pistol med självstyrande pilar och en räckvidd på två kilometer.
8/15Resor i ljusets hastighet
I science fiction-världens två självklara instutitioner - Star Wars och Star Trek - är resor i "lightspeed" centralt. "Warp"-funktionen på USS Enterprise kan vara den enskilt mest kända motorn i historien. Resor i ljusets hastighet är givetvis inte verklighet ännu, men det finns några spännande ritningar på bordet.
År 1994 föreslog den mexikanska fysikteoretikern Miguel Alcubierre en slags drivmotor som, matematiskt, är giltig inom Einsteins allmänna relativitetsteori. På senare tid har Richard Obousy på Icarus Interstellar visat en design som skulle köras på universums "mörka energin."
9/15Deflektor-sköldar
En annan bekant teknik i både Star Trek och Star Wars universum, är deflektorsköldar som påslagna kan avvärja attacker från Klingoner eller Tie fighters. NASA har gjort en del forskning krin att använda plasmabaserade kraftfält för att skydda rymdskepp i omloppsbana från strålning, och på senare tid har portugisiska forskare forskat kring en deflektorsköld av plasma inuti ett magnetfält.
Inspirationen till den portugisiska planen är Jordens eget magnetfält, som verkar som en gigantisk deflektorskärm som står emot laddade partiklar från solen som annars skulle steka planeten. Efter 3450 miljoner år, är jordens inbyggda deflektorskärm det äldsta exemplet på sci-fi som är verklighet.
10/15Rymdstationer
En av de mest ikoniska skapelserna någonsin inom sci-fi är den gigantiska rymdstationen i Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Den senaste tidens filmer, som Matt Damons sci-fi-freakout Elysium, har presenterat en variant på temat, en gigantisk orbital struktur som fungerar som ett ultimat "gated community" för jordens överklass.
Båda mönstren är baserade på Stanford Torus-modellen, som utvecklades av Nasa på 1970-talet. Den använder centrifugalkraft för att producera konstgjord gravitation och speglar för att omdirigera solljus. 1998 blev dikten (delvis) verklighet genom lanseringen av den internationella rymdstationen ISS.
11/15Cybernetiska implantat
Cybernetiska implantat har varit en stapelvara i science fiction i årtionden, och faktiskt nästan lika länge i verkligheten. Flera medicintekniska produkter som datoriserade proteser och implantat och pacemakers kan rent tekniskt kallas cybernetiska. Och några cybernetiska vapensystem är redan i bruk, beroende på hur du definierar dina villkor i fråga om människa och maskin. Display-teknik som monterats på en hjälm, till exempel, förstärker synen för piloter och soldater.
I augusti förra året fick Advanced Bionics godkännande för sitt Naida CI-system, ett implantat som kopplar signaler från bluetooth-aktiverade enheter direkt till hörselnerven helt elektroniskt, utan att verkligt ljud behöver genereras.
12/15Digital sinnesöverföring
Tanken på att digitalisera ett mänskligt medvetande är ett vanligt tema i både sci-fi-genren cyberpunk och i den transhumanistiska skolan. Kontentan: Kopiera hjärnan - på molekylär nivå - till ett tillräckligt avancerat datasystem, och du har en potentiellt odödlig hjärna, utan den besvärliga och högst dödliga kroppen.
Richard K. Morgans 2002 roman Altered Carbon föreställer sig en framtid där människor regelbundet digitaliseras, överförs till andra planeter och sedan kopplas till nya organ. Den kommande Johnny Depp-filmen Transcendence berör frågan om uppladdning av sinnet. Forskare har utvecklat begränsade artificiella neurala nätverk baserade på insekter och gnagare, och flera forskargrupper är dedikerade till att främja utvecklingen av digital odödlighet.
13/15Armbandsdatorer
En annan klassisk sci-fi-gadget är datorer som sitter på handleden, vilka måste ha verkat helt osannolika för 50 år sedan, när datorer hade storleken av en Buick. Fiktionen är nu, naturligtvis, en etablerad vetenskap. Bärbara datorer i olika former har funnits i ett par decennier, och handledsmonterade skärmar har länge använts i militära och vissa industriella sammanhang.
Den senaste varianten av datorer på armen - den smarta klockan - siktar på konsumentmarknaden med kommande produkter från tungviktare som Sony och Samsung. CES (Consumer Electronics Show) 2014 hade en hel sektion tillägnad smarta klockor.
14/15Jetpacks
George Jetson hade en. Och James Bond och Boba Fett. Även Gilligan provade det en gång. Jetpackets rötter i sci-fi-kulturen går ända tillbaka till 1920-talet. Vanligtvis bärs den på ryggen och drivs med komprimerad gas eller ibland vatten, och kan uppnå låg flyghöjd med kort varaktighet.
De första lyckade prototyperna testades i slutet av 1950-talet, med hjälp av komprimerad kvävgas. The Bell Rocket Belt, som utvecklades på 1960-talet, är en av de tidigaste manövrerbara jetpacken. En modell finns att beskåda på National Air and Space Museum i Washington.
Genom åren har vi sett flera olika jetpacksystem vid flyguppvisningar och stuntföreställningar, men rimliga priser och säkerhetsfrågor har stått ivägen drömmen om ett eget personligt flygplan på ryggen.
15/15"Arcologies"
I många sci-fi-berättelser finns begreppet "arcologies" - gigantiska megastäder eller självförsörjande byggnader som syftar till att tillgodose hög densitetspopulationer. Det är en gemensam nämnare i många dystopiska cyberpunk-berättelser, där framtiden oftast är väldigt trång att bo i.
Konstruktionsprinciperna - ordet i sig är en sammanslagning av arkitektur och ekologi - kan ses i initiativ för stadsplanering över hela världen. Exempelvis Montreals Underground City (La Ville Souterraine) har mer än 20 miles av tunnlar som förbinder lägenheter, hotell , kontor och butiker. 1970 grundade arkitekten Paolo Soleri Arcosanti , ett "urbant laboratorium" i centrala Arizona utformat som ett pågående experiment i arcology-principer .
Klassisk science fiction undersöker sociala och vetenskapliga frågor genom att projicera dem framåt till ett slags fiktiv händelsehorisont. Allt eftersom samhälle och teknik utvecklas, blir gränsen mellan vetenskap och fiktion för varje år. Vi tar här en titt på några klassiska sci-fi-idéer, och de vetenskapliga och tekniska insatser som görs för att göra dem till verklighet - några av dem har redan lyckats ...
Se bildspelet ovan!
Original i Networkworld. Översättning och bearbetning av Daniel Åhlin, TechWorld