Varför ska man använda källkod-baserad mjukvara? Det faktum att den i regel är gratis är ett bra argument men det är inte den främsta anledningen till att många företag väljer den linjen. Istället anger man säkerhet och kvalitet som de främsta skälen. Det framgår i en ny undersökning.

Faktum är att 72 procent av de svarande i den åttonde årliga Future of Open Source-undersökningen uppgav att de använder öppen källkod-mjukvara eftersom den erbjuder högre säkerhet än annan mjukvara. 80 procent uppgav att de väljer öppen källkod på grund av högre kvalitet.


Många företag anser att öppen källkod-mjukvara är säkrare och håller en högre kvalitet än annan mjukvara. Här syns skärmdumpar från en kommande version av Ubuntu.

68 procent av de svarande menar att öppen källkod hjälper dem att öka effektiviteten och minska kostnaderna, medan 55 procent säger att den hjälper dem att skapa nya produkter och tjänster. 50 procent säger att de bidrar till utvecklingen av öppen källkod-mjukvara.

Undersökningen utfördes av Black Duck Software och North Bridge Venture Partners. 1 240 företag svarade på frågorna som bland annat handlade om öppen källkod-trender, möjligheter, community-engagemang och problem som öppen källkod kan lösa.

– Vi ser en stor förändring i hur företag organiserar sin infrastruktur, hur de kastar ut traditionella varumärken till förmån för högeffektiva och kostnadseffektiva öppna plattformar, säger Mark Shuttleworth, grundare av Ubuntu och Canonical, som deltog i undersökningen.


Marc Shuttleworth. Foto: Martin Schmitt.

– Byggandet av en stor it-avdelning är det sista små- och mellanstora företag har råd med. Då är det betydligt bättre att använda tillgänglig öppen källkod-mjukvara för att driva dina affärer och sedan anpassa den så att den passar dina förhållanden. Det fina med öppen källkod är att du får båda sakerna: låga kostnader och möjligheten att expandera med dina egna anpassningar, säger Michael Skok på North Bridge.

– Nu när supporten för Windows XP tagit slut bör små företag tänka på vilka fördelar de har över större företag. De bör fundera över alternativ såsom Ubuntu eller någon annan distribution, tillägger Michael Skok.

IDG News