Överst i nätverkshierarkin i gruvan finns kommunikationscentralen, i form av ett enkelt plåtskåp på väggen i en ort. Där sitter en fiberswitch som delar av fibern uppifrån, till fältswitcharna, liksom en ups och batterier som förser alla fältswitchar med -48 volt. Centralen står alldeles invid elställverket för huvudnivån och får kraft därifrån.

Fältswitcharna är härdade apparater som tål gruvmiljö, vatten, gegga och ogynnsamt klimat. De försörjer alla accesspunkter och andra app­arater med poe-kraft och data. Installationen är måhända inte vacker, men det här är en gruva, inte en skönhetstävling.

Nätet slutar vid accesspunkterna. Här sitter en accesspunkt monterad tillsammans med en switch. Antenn­en är inbyggd i den vita lådan och syns inte.En åttiotons lastmaskin står och väntar på att få angripa den nyss utsprängda orten. Den är märkvärdigt miljövänlig, eldriven med 1 000 volt från en kabel som rullas ut baktill. Halogenstrålkastarna är för länge sedan utbytta mot lysdioder. Ingela Janssons hytt är full av kommunikationsapparater och annat elektroniskt godis.


Wolis, produktionssystemet i hytten, både väger skopan och håller koll på dagens produktion. Wolis rapporterar trådlöst direkt till produktionssystem­en på marknivå.