År 2018 kommer 35 procent av alla privatägda mobiltelefoner och surfplattor också användas i företagssammanhang, spår nätverkjätten Juniper i en ny rapport. Det innebär att det kommer finnas över en miljard boyd-enheter på arbetsplatser världen över.

Samma rapport visar även att över 80 procent av alla smarta mobiler som ägs av privatpersoner och företag i dag saknar säkerhetsappar.
Men i svallvågorna av byod-trenden kommer marknaden för mobil säkerhet få en gigantisk tillväxt under de närmaste åren, menar Juniper.

Läs också: 5 tecken på att Android hackats

500 000 000 säkerhetsappar

Samtidigt som byod-trenden når 1 miljard enheter, alltså år 2018, räknar nätverksjätten med att runt hälften av alla smarta mobiler i USA kommer att ha säkerhetsappar.

Malware-appar pekas ofta ut som det största mobila hotet, i synnerhet mot Androidplattformen. Enligt säkerhetsföretaget Trend Micro kommer det att finnas 3 miljoner skadliga Androidappar i omlopp i slutet av 2014.

Men parallellt med att hoten uppges öka, visar TechWorlds granskning att intresset för populära säkerhetsappar i Google Play och App Store visserligen växer, men knappast har exploderat – inte än i alla fall.

Är siffrorna rimliga?


Emil Kvarnhammar

Hur rimliga är egentligen de siffror som Juniper, Trend Micro och andra aktörer lägger fram? TechWorld passade på att fråga några representanter från branschen om deras syn saken.

Vad tror du om Junipers prognos för 2018 när det gäller säkerhetsappar?

– Det är svårt att sia om, men jag tycker inte att det låter som en orimlig siffra, säger Emil Kvarnhammar, säkerhetsanalytiker på Truesec.

– Det är framför allt två faktorer som står bakom utvecklingen i den riktningen. Dels byod-trenden, dels att allt fler vill göra bank- och betalningsärenden med mobilen. När attackerna ökar, kommer säkerhetslösningarna också att bli fler.

Läs också: De 10 bästa säkerhetstipsen för IOS

Skeptiska till hotbilden


Christopher Krokstedt

Hos Dustin märker man av ett ökande intresse för mobil säkerhet bland företagskunderna. Men man är samtidigt något skeptisk till hotbilen som säkerhetsföretagen målar upp.

– Man får inse att de som larmar är de samma som säljer produkter. De talar i egen sak, säger Christopher Krokstedt, säljchef för infrastruktur och mobilitet hos Dustin.

– Vi brukar säga till våra kunder att de ska välja säkra applikationer och fokusera på en bra mobilmiljö. I dag kan mdm-verktyg läggas till utan att de känns begränsande för användarna.

Fakta

I TechWorld 04/2014 går vi till botten med det här ämnet. Vad är farligt på riktigt, och vad är bara uppblåsta hot från säkerhetsleverantörerna? Håll utkik efter vår granskning!