Den omtalade Heartbleed-buggen i OpenSSL är visserligen fixad nu, men det finns dessvärre inga garantier för att de drabbade sajterna verkligen har implementerad uppdateringen som eliminerar den.

Ett annat problem är att buggen är tämligen enkel att exploatera och dessutom har existerat under cirka två års tid. Det innebär att säkerhetscertifikat tillhörande många populära sajter såväl som användardata kan ha hamnat i orätta händer.

För dig som är orolig över att de sajter du brukar besöka har varit eller fortfarande är drabbade erbjuder säkerhetsföretaget Kaspersky som tur är en hjälpande hand i form av en guide.

1. Börja med att kontrollera om dina favoritsajter har påverkats av Heartbleed. Kolla om sajten finns med på den här listan. Som du kan se har exempelvis Facebook och Google aldrig legat i riskzonen men Yahoo, Flickr och LastPass har däremot varit drabbade.


2. Nästa steg går ut på att kolla upp om dina favoritsajter fortfarande ligger i riskzonen. Det finns ett enkelt verktyg för det med namnet Heartbleed Test.


3. När sajtägare fixar buggen måste de komma ihåg att utfärda nya servercertifikat. Håll därför koll på certifikaten och försäkra dig om att du använder en ny version utfärdad efter den 8 april. Det fixar du genom att ställa in webbläsaren så att den söker efter återkallning av certifikat vilket innebär att den alltid använder det senaste certifikatet. I Google Chrome hittar du inställningen genom att klicka på menysymbolen längst upp till höger och därefter på Inställningar följt av Visa avancerade inställningar. Bläddra sedan ned till HTTPS/SSL.


4. Du kan också på ett enkelt sätt kontrollera när ett certifikat är utfärdat. I Google Chrome högerklickar du på det gröna hänglåset i adressfältet och trycker på Anslutning följt av Certifikatinformation. Det fungerar på ett liknande sätt i övriga webbläsare.

5. Sist men inte minst får du inte glömma bort det allra viktigaste. När en sajt har uppdaterats och fått ett nytt certifikat måste du ändra lösenord på direkten. Ta tillfället i akt och skapa ett säkert lösenord som ändå är lätt att komma ihåg. Ta gärna hjälp av Password Checker.