I Kina arbetar man nu med att ta fram ett Linuxbaserat operativsystem som kan ersätta det nu sårbara Windows XP och skydda landets nätverksinfrastruktur. Myndigheten för industri- och informationsteknik kommer att öka stödet för utvecklingen av ett sådant operativsystem. Det uppger Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua.

Trots att Microsoft inte längre skickar ut några allmänna säkerhetsuppdateringar för Windows XP, något som gör systemet mycket sårbart, kör ungefär 70 procent av de kinesiska persondatorerna fortfarande det 13 år gamla operativsystemet. Motsvarande siffra för hela världen är 27 procent.

– Avslutet av supporten skapar risker för Kinas grundläggande telekommunikationsnätverk och hotar hela dess säkerhet, säger myndighetens chefsingenjör Zhang Feng i en intervju med Xinhua.


Kinesiska myndigheter vill ersätta Windows XP med Linux, men det är oklart om man kommer att utgå från någon existerande distribution. Här syns en version av Ubuntu.

Nyhetsbyrån har inga uppgifter om huruvida det Linuxbaserade operativsystemet kommer att erbjuda stöd för de applikationer som kan köras under Windows XP, och man har heller inte sagt något om vilken tidsplan som gäller.

Några planera på att uppgradera till Windows 7 eller Windows 8 verkar inte finnas över huvud taget, i alla fall inte när det gäller installationer hos myndigheter. Under tiden som man väntar på att det nya operativsystemet rekommenderar Zhang Feng att slutanvändarna installerar skyddsmjukvara utvecklad i Kina.

Enligt uppgifter från The Inquirer tittar de kinesiska myndigheterna även på möjligheterna att säkra Windows XP-system med uppdateringar från tredjepart, såsom dem som erbjuds av Malwarebytes.

Den 8 april släpptes den sista allmänna och officiella säkerhetsuppdateringen för Windows XP.

IDG News