Golem mot basilisk

”Archon” består av två lag – Light och Dark – som är uppbyggda av liknande, men inte identiska, pjäser inspirerade av diverse mytologiska väsen, till exempel golem, basilisk och fågel fenix.

Med tanke på spelets popularitet bland tidiga hemdatorägare och pjäsernas charmiga, om än grovhuggna, drag är det lätt att förstå att Free Fall ville kapitalisera på sin guldkalv. Det krävde dock ytterligare lite grävande innan jag insåg att någon på Free Fall faktiskt tagit idén med att skapa verkliga figurer av datorpjäser ett steg längre.

Paul Reiche III, som var 22 år när ”Archon” konstruerades, lämnade bolaget efter att ha varit med att utveckla uppföljaren ”Archon II: Adept”. Därefter grundade han mot slutet av 80-talet spelstudion Toys for Bob tillsammans med Fred Ford. Det bolaget hann med att släppa spel som ”Star Control” i två versioner (det var först tänkt att heta ”Starchon”) och ”The Horde” innan de köptes upp av Activision som fortfarande är helägare.


Klassisk annons från Electronic Arts med utvecklarna av bolagets fem första spelsläpp. EA försökte på den tiden göra stjärnor av sina spelutvecklare.

Toys for Bob och Paul Reiche III är numera mest kända för att ha skapat spelserien ”Skylanders”, som inte är något annat än ett tv-spel med tillhörande fysiska plastfigurer som kan interagera med spelet via kommunikationsstandarden nfc genom en hårdvaruleksak kallad Portal of Power.

Inuti figuren i fråga sparas information om både spelet och dess ägare, vilket gör att spelaren kan ta sin pjäs hem till andra och spela vidare där.

Började som brädspel

När jag pratar med Paul Reiche om ”Archon” förklarar han att det faktiskt fanns en tidig, fysisk version av spelet.


Paul Reiche

– När vi arbetade med de strategiska delarna skapade jag ett enkelt brädspel för att testa reglerna, och använde väldigt simpla sifferbaserade stridsregler, förklarar han.

– Jag har kvar en prototyp i en låda någonstans på vinden, förmodligen i väldigt dåligt skick vid det här laget. Den hjälpte mig presentera idéer för Jon och Anne, vilka sedan förbättrade designen och skapade vårt slutliga ”Archon”-bräde i spelet.

Noga med rättigheterna

Jon Freeman driver fortfarande Free Fall Games och äger ännu alla rättigheter till spelet. För att ha torrt på fötterna frågade jag honom uttryckligen om lov innan jag publicerade mina 3d-modeller av ”Archon” i Makerbots öppna fildelningscommunity Thingiverse.

– Så länge det framgår att vi äger rättigheterna och att du fått tillstånd av oss är det okej. Vi tycker att de ser fantastiska ut.

Den fysiska versionen av ”Archon” blev till ett hobby­projekt som tog cirka fyra månader att skapa och skriva ut. Foto: Erik Starck

Mitt pilotprojekt svarar kanske inte på frågan vad man ska med en 3d-skrivare till, men det lärde mig definitivt hur man hanterar en sådan – och det gav även berättelsen om hur EA:s första framgångar blev till en av Activisions senaste.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning