Vi här på TechWorld har hittills tittat på smartphones och surfplattor som komplement till traditionell pc, främst för sådant som e-post, dokumentdelning och enklare informationssökning mobilt i stället för vid skrivbordet. Nu är det dags att lyfta blicken och se vad man mer kan utnyttja mobila klienter till. Med ökande prestanda, bättre gränssnitt och pålitlig uppkoppling är dagens surfplattor och smarta mobiler mogna för större utmaningar.

Nästa steg efter kontoret

Appar för ordbehandling, presentation och kalkyl har blivit en del av de stora mobila plattformarnas standardutbud, och det är definitivt ett steg i rätt riktning. Med fjärrhantering och synkningsappar kan enheter med Android, Windows Phone och IOS också komma åt lokala filresurser eller den externa molnlagringstjänsten.

Vad är nästa steg? På många företag, speciellt de något större, är det vanligt med komplexa skräddarsydda applikationer. De drivs från lokala servrar med klienter på de anställdas skrivbord, med terminaltjänster, tunna klienter eller i form av specialskrivna Windows-program.

Det handlar om allt från lagerhantering till säljstöd, tidrapportering och mycket mer. Här hittar vi också stora organisationsstödssystem som SAP och Salesforce, som utgör samlingar av sådana funktioner.

Med kraftfull smartphone och surfplatta har de anställda blivit mer mobila och utför sitt jobb lika mycket på resande fot som på kontoret. Därför måste företagsapplikationerna hänga med, med rätt funktioner och appar i de mobila enheterna, och med infrastruktur på serversidan som stödjer det.

Utvecklingen på den här fronten har gått mycket snabbt. För bara ett par år sedan var vpn-anslutning sällsynt och opålitligt, prestanda i telefoner och plattor höll inte måttet för att leverera komplex funktionalitet, och säkerhetsfunktioner var frånvarande eller bristfälliga.

De flesta mobila företagsapplikationer följer samma modell som på pc-sidan, antingen serverbaserade virtuella enheter som ansluts till med fjärrskrivbord, eller Android- och IOS-versioner av gränssnitten till komplexa affärs- och organisationssystem.

En fjärranslutning till en virtuell miljö ger företaget möjlighet att mata klienten med i princip vilka funktioner som helst, från vanliga skrivbordsprogram i Windows eller Mac OS till egenskrivna appar som inte behöver distribueras ut till varje enskild användare. Men den kräver en mycket högre bandbredd i uppkoppling, och framförallt en stabilitet som kan vara svår att uppnå. Sådan kommunikation över mobilt nätverk med 3g-telefoni kan i teorin vara möjligt, men den uppmätta hastigheten i mobilnäten är alltför instabil. Här kan lte-uppkopplingar göra en stor skillnad. De har både markant högre bandbredd, kortare responstider och åtminstone hittills bättre marginaler i operatörernas kapacitet.

Kan kräva wi-fi-krångel

Även lokalt i ett wi-fi-nätverk kan det vara en utmaning att få fullgod täckning. Det är absolut ingen omöjlighet, men kan kräva en översikt av lokalernas wi-fi och åtgärder som till exempel komplettering med nya åtkomstpunkter.
Specialskrivna klientappar för enskilda funktioner har mycket mindre uppkopplingskrav. De är skrivna med just låg bandbredd i åtanke och kan ofta köras även i offline-läge.

Det är inte helt lätt att få in komplexa funktioner i en mobil enhet. Fjärrskrivbord har bland de högsta hårdvarukraven bland appar för mobiler och plattor.

Prestandamässigt hänger de flesta mobila klienter numera med bra – en modern smartphone eller surfplatta har prestanda som i princip matchar en enklare bärbar pc – men då det kan förekomma stora skillnader i kapacitet mellan olika modeller måste tjänster anpassas till företagets minsta gemensamma nämnare. Köper it-avdelningen in hårdvaran är det lätt att kontrollera, men om man har en byod-policy och förväntar sig att alla telefoner som de anställda vill ansluta med ska fungera, får man sänka kraven på funktioner som erbjuds.

Ett annat hinder är surfplattans och telefonens fysiska format. Att hantera till exempel ett skrivbord i Windows på den är en gränssnittsmässig utmaning, och alla appar som försöker göra något mer komplext möts av hindret att all den information man vill visa inte får plats på klienternas små skärmar.

De mest populära apparna

I den här artikeln presenterar vi några av de populäraste apparna för professionellt bruk: dels ett gäng populära vdi-klienter, dels mobilappar för några av de största organisations- och säljstödsystemen just nu.
Det är tydligt att branschen mestadels satsar på de två största mobila operativsystemen Android och IOS. Windows Phone hamnar på efterkälken med betydligt skralare stöd för tillämpningar.

En orsak till det är givetvis volymen, det är två operativ som dominerar marknaden, numera även på företagssidan.

[page title="Vmware och Microsoft"]

VMware Horizon View Client och Horizon Workspace

Horizon View Client är VMwares klientprogram för åtkomst till virtuella skrivbord i just Horizon View, som i tidigare upplagor endast hette VMware View. Det ger en användare full tillgång till ett skrivbord som vanligtvis kör Windows, och i klient-apparna får man dessutom anpassade menyer bland annat textinmatning, zoomning, muspekarkontroll och kontroll över öppna fönster, nyligen aktiva dokument, program, genvägar och en handfull andra navigeringsgenvägar som annars hade varit svåra att hantera i ett pekgränssnitt.

Horizon View Client för IOS eller Android använder visningsprotokollet pcoip, och Horizon View stödjer också Microsofts RDP för anslutning från andra klienter.

Som en kompanjon till Horizon View Client finns Horizon Workspace, en app som låter användaren komma åt filer och mappar, visa dokument och även komma åt vissa applikationer i sin virtuella miljö utan att logga in och visa skrivbordet. Det är en mindre bandbreddskrävande lösning som ofta kan vara smidigare än att koppla upp sig till skrivbordet.
Horizon Workspace har också offline-läge för åtkomst till dokument när uppkopplingen inte är den bästa.

Fakta:
Tillverkare: VMware.
Systemkrav: Android 2.2, IOS 5 eller nyare, server med VMware Horizon View.
Cirkapris: Gratis app, 1 600 kronor per aktivt skrivbord i Horizon View.
tinytw.se/vmwarehwc

Microsoft Remote Desktop

Microsofts egna app för fjärranslutning till både fysiska pc-datorer och virtuella skrivbord med RDP-protokollet finns till Android, IOS och Windows RT, men i skrivande stund har Microsoft faktiskt inte släppt en version för sitt Windows Phone, även om man meddelat att en sådan är på gång.

Remote Desktop kan ansluta till valfri Windowsdator eller virtuella resurser som vdi-funktionen i Windows Server eller Oracle VDI.

Med en samling gränssnittsfunktioner som går under namnet RemoteFX får användaren tillgång till pekanpassade snabbkommandon, zoomfunktioner och olika alternativ för muskontroll. Utan dessa och ansluten till en Windows 8-enhet beter sig Remote Desktop på en bättre surfplatta i princip exakt som en surfplatta med Windows 8.

Remote Desktop uppges även vara ett bra val för strömning av rörliga media tack vare effektiv kompression.

Fakta:
Tillverkare: Microsoft.
Systemkrav: IOS 6, Android 2.2, Windows RT eller senare, samt en RDP-värd.
Cirkapris: Gratis app, kostnad för anslutna resurser tillkommer.
tinytw.se/msrd