Citrix Receiver

Citrix klient för virtualisering riktad till mobila enheter är utformad för att ge en så mobillik upplevelse som möjligt på telefonen och plattan. Receiver ansluts till Citrix virtualiseringsmiljö Xen Desktop 7, och via Receiver kan man sedan starta serverbaserade skrivbord eller enskilda Windows-program. Systemet innehåller också en filhanterare.

Med verktyg i Xendesktop och höga ambitioner går nämnda skrivbord och program också att utforma så att de anpassar sig till klienten med surfplatte- och mobilliknande menyer och navigeringsfunktioner, och upplevs då för en slutanvändare mer som en lokalt installerad mobilapp än som en strömmad skärmbild.

Citrix Receiver innehåller även andra intressanta funktioner, till exempel dedikerad video (videoströmning med egen dataström och kompression) och en intern appbutik, som gör att det går att individanpassa funktionsutbudet.

Receiver finns för en mängd olika plattformar – förutom IOS och Android även Windows Phone, Blackberry och en html5-version.

Fakta:
Tillverkare: Citrix.
Systemkrav: Android 2.3, IOS 5.1, Windows Phone 8, Windows RT, Blackberry 4.6 eller nyare.
Cirkapris: 1 000 kronor per användare.
tinytw.se/citrec

Teamviewer

Om företaget har en generös byod-policy och behöver ge användarna fjärråtkomst till Windows-miljö från allt från Windows-telefoner till Ipad-plattor är Teamviewer ett intressant alternativ. Det är en av få lösningar just nu med Windows Phone-stöd.

Systemet är främst till för samarbeten och fjärrstyrning av fysiska datorer för supportändamål, men kan även ansluta till virtuella maskiner. Systemet använder sig inte av standarder, utan av ett eget kommunikationsprotokoll, och kommunicerar med värddatorn (eller den virtuella maskinen) med ett Windows-program som installeras där. Sedan sköts hopkopplingen med Teamviewers servrar.

I grund och botten är det tre funktioner som är ihopbakade till en app: Remote Control är ett fjärrskrivbord och filhanterare, Quicksupport är ett verktyg för it-support för att på avstånd kommunicera med användare och hjälpa dem med datorproblem, och Meetings, ett virtuellt mötesrum med chatt, gruppsamtal och delade online-presentationer.

Samtliga funktioner finns för IOS och Android, men för Windows Phone finns det bara stöd för Remote Control.

En Business-licens för Teamviewer gäller per värddator och användare. En Premium- eller Corporate-licens har ett högre ingångspris, men sedan ingen kostnad per användare. De licenstyperna har dock begränsning i antalet samtidiga uppkopplingar. Vill man köra supportfunktionen på en mobil enhet tillkommer ytterligare kostnad.

Fakta:
Tillverkare: Teamviewer.
Systemkrav: Android 2.1, IOS 5, Windows Phone 8, Windows RT eller senare. Windows på värdenhet.
Cirkapris: 8 900 kronor för Premium-licens.
tinytw.se/webex