SAP Business Bydesign

Om Saleforce är en jätte inom säljsystem kan SAP kallas för en jätte inom alla sorters affärs- och organisationsstödssystem, inklusive säljstöd. Man har kunder som innefattar allt från jättekoncerner och myndigheter till småföretag. Som de flesta mer avancerade företagsapparna ger SAP:s mobilappar mobila gränssnitt för stora generella system, de är inte fristående appar.

En av SAP:s mest intressanta produkter just nu är Business Bydesign som ger ett komplett affärssystem i molnet. Den riktar sig främst till små och medelstora företag.

Med apparna SAP Business Bydesign för medelstora företag och SAP Business One för småföretag får företagets administratörer, säljare och andra processansvariga tillgång till flertalet av systemets funktioner mobilt.
SAP har också en uppsjö mindre mobilappar för olika specifika jobbrelaterade sysslor, till exempel för att skanna och redovisa kvitton på jobbresan, organisera bilpooler, snabbrapport av olyckshändelser på jobbet och uppföljning av säljaktiviteter.

Fakta:
Tillverkare: SAP
Systemkrav: Android 2.2, IOS 4.3
Cirkapris: 970 kronor per användare och månad för Standard Enterprise-licens.
tinytw.se/sapbyd

Netsuite Openair Mobile

Openair PSA (Professional Services Automation) är en molnbaserad tjänst som kombinerar två populära program, Netsuite CRM (Customer Relations Management) och Netsuite ERP (Enterprise Resource Planning).

Tillsammans blir de ett komplett programpaket för projekthantering, tidsplanering, utgiftskontroll, offertering och mycket mer, speciellt anpassat för att passa tjänsteföretag.

Openair Mobile är appar för Android och IOS som släpptes i början av 2013 och ger användarna en del av Openairs funktioner i smartphone-format, framförallt de delar som är viktiga för enskilda anställda när de är borta från kontoret, till exempel utgiftsredovisning med inbyggd kvittoinläsning och tidsplanering.

Apparna synkar mot Openair och kräver därför konstant uppkoppling, men har viss offline-funktionalitet för tillfälligt tappad signal. De är utformade och främst tänkta för telefonformatet, men fungerar även på Ipad och Android-surfplattor.

Fakta:
Tillverkare: Netsuite.
Systemkrav: Android 2.1, IOS 4.3 eller senare.
Cirkapris: Gratis app. Openair-abonnemang kostar 3 250 per månad plus 650 kronor per användare.
www.openair.com

TechWorlds slutsats

I samtliga fall när vi tittar på mer avancerade företagsappar är inte funktionerna i själva appen särskilt avancerade. De kräver inte ens särskilt avancerade smartphones för att använda dem. I stället handlar det om nya klienter till redan befintliga tjänster och serversystem, som gör att man kan arbeta på avstånd från skrivbord-pc:n. Vare sig det gäller en virtualiseringsplattform, ett organisationsstöd eller en kommunikationsplattform som till exempel Microsoft Exchange och Lotus Notes, är de tänkta för hela företaget, från server till skrivbord till konferensrum och numera allt oftare även för fickan.

Därför är det egentligen lite bakvänt att titta på detta utifrån telefon- och surfplatte-perspektivet. Man letar ju inte e-postserver utifrån hur bra e-post-appen i telefonen är, och man väljer inte crm-system eller vdi-adminsystem efter hur de ser ut på en Ipad. Men det bör definitivt vara en av många faktorer man har med i beräkningarna.