Det papperslösa kontoret, vad blev det av det? Inte mycket. Ännu så länge föredrar vi papper att hålla i handen. Inte nog med det. Efter den ekonomiska tillbakagången har marknaden för effekthungriga, underhållskrävande laserskrivare gått tillbaka, medan markanden för bläckstråle spås en lysande framtid,

Men kan en bläckstråleskrivare mäta sig med en större kontorslaser i tornmodell? Måste man inte hålla på och fylla på bläck hela tiden, med små dyra kassetter? Torkar skrivaren inte om den inte används? Nej, den tiden är förbi.

Den här kan bli din nya kontorskompis: Epson WF-R5690DTWF. Det är överarmsmusklerna på sidan som är intressanta.

Vad är det som bråkar mest i en it-anläggning? Skrivarna. Alltid skrivarna. Det är alltid där folk står och svär och trycker på knappar och rensar papperskvaddar. Eventuellt behöver människan denna stund av konversation och gemensamt förakt för någon själlös apparat för att kunna fortsätta att fungera i det i övrigt sterila kontorslandskapet. Fast vore det inte bättre om den tiden nyttjades till en kafferast?

Kontorsskrivare finns det gott om. Hur ska Epson kunna sticka ut? Deras avsikt är att skapa den absolut underhållsfria skrivaren, som drar minimalt förbrukningsmateriel. Det har många sagt. Har Epson lyckats?


 
RIPS, Replaceable Ink Pack System. Bläckpåsarna är på 1,5 liter.

Det enda man vill med en skrivare är att den bara ska gå och gå och aldrig behöva åtgärdas. På ett större kontor kan det bli ett ental tusen utskrifter per månad. Epson lovar att en enda uppsättning bläckpåsar ska klara 75.000 ark.

Så här ser 75.000 ark ut. Bild Audrone Vodzinskaite

Det egentliga problemet med 75.000 ark är att det inte finns en papperskassett som är stor nog att rymma så mycket papper. Hade det funnits, hade skrivaren varit fullständigt underhållsfri. Det går att lägga till flera papperskassetter av 500-arkstyp.

Ett par tusen ark kan man klämma in om man monterar tillräckligt många extra papperskassetter. Bild Audrone Vodzinskaite

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning