Installationen av Filemaker Pro går snabbt och enkelt. För att databasprogrammet ska fungera så krävs att Apples Bonjour, som är ett protokoll för automatiskt upphittande och konfiguration av olika datortjänster över nätverk, är installerat. Har du inte Bonjour sedan tidigare så fixar installationsprogrammet det åt dig.

Att komma igång med att bygga databaslösningar med Filemaker Pro 13 är enkelt gjort, inte minst tack vare de många färdiga startmallar som finns. Genom att anpassa egenskaperna för de redan färdiga mallarna kan du bygga smidiga lösningar för allt ifrån tidrapporter till produktkataloger, utan att du behöver ägna dig åt någon egentlig programmering.

Filemaker finns i tre olika varianter där Filemaker Pro är den enklaste. För en dryg extra tusenlapp kan du inhandla Filemaker Pro Advanced i stället, som bland annat erbjuder avancerade debuggingfunktioner och möjligheten att kryptera de data som du lagrar. Filemaker Server använder du när dina databaslösningar har många användare, vilka då också kan nå applikationerna från webben.

Webdirect-funktionen för att ta dina applikationer till webben kräver att du har Server-versionen av Filemaker.

Webb utan webbprogrammering

Webdirect är namnet på en av de främsta nyheterna i den här versionen av Filemaker Pro. Som namnet på funktionen antyder så handlar det om att kunna ta dina databaslösningar från programmet till ett webbgränssnitt – utan att du behöver ägna dig åt någon webbprogrammering.

Den här funktionen är dock endast tillgänglig om du har Server-varianten av programmet, men du kan bygga lösningarna i den vanliga Pro-versionen och sedan föra över dem till en dator med Server-varianten av programvaran installerad.

Vill du att användare ska kunna komma åt databaserna som du bygger med Filemaker också i mobilen så finns det väldigt bra funktioner för detta. IOS-appen Filemaker Go låter användare av mobiler och surfplattor med Apple-stämpel få åtkomst till applikationerna du bygger.

Startmallarna i Filemaker Pro 13 gör att du snabbt kan komma igång med att utveckla dina databasapplikationer.

Bland de färdiga mallarna finns till exempel en färdig lösning för tidrapportering.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning