Den amerikanska försvarskoncernen Raytheon är på gång med att migrera sitt kontrollsystem för drönare från Solaris till Linux. Först ut är helikoptertypen Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout.

Tidigare den här månaden ingick Raytheon ett avtal med den amerikanska flottan om att uppgradera drönarsystemet, bland annat för att markpersonalen som styr enheterna ska få tillgång till modernare kontroller. Detta framgår i en artikel publicerad på Avionics Intelligence.


VTUAV TCS ska bland annat utrustas med moderna kontroller. Foto: Raytheon.

Raytheons uppfräschade VTUAV (Vertical Takeoff and Landing Unmanned Air Vehicle) TCS-system (Tactical Control System) kommer att implementera universella kontrollfunktioner, något som innebär att det kan användas för alla drönare inom flottan, marinkåren och flygvapnet som väger minst 9 kilo.

Genom att anamma en öppen standard, räknar man med att den Linux-baserade plattformen ska minska kostnaderna eftersom det inte längre blir nödvändigt med ett separat system för varje drönare.

När uppgraderingen är klar kommer Northrop Grummans 12,5 meter långa MQ-8C Fire Scout-helikopter att bli först ut att använda systemet. Helikoptern används i första hand för spaningsuppdrag.


MQ-8C Fire Scout blir först ut med att använda det uppgraderade systemet. Foto: Raytheon.

På begäran av den amerikanska flottan kommer Raytheon att konvertera VTUAV TCS:s ”block II-system” från Suns ålderstigna Unix-baserade Solaris 8 till en ”B2VL-version” av Linux.

Dessutom utrustas systemet med mer moderna och intuitiva kontroller samt automatiserade testprocedurer och stöd för mjukvaruuppdateringar ute i fält. Videofunktionerna uppgraderas också.