Teknik är vanligare är någonsin och många barn lär sig hantera en surfplatta innan de lär sig skriva. Men paradoxalt nog har intresset för att jobba med teknik sjunkit. Framförallt utvecklare är starkt efterfrågade på arbetsmarknaden.

Att lära ut programmering är även hett på startupscenen. Codeacademy är en av de större men nyligen reste mindre kända Hopscrotch 1,2 miljoner dollar från investerare för att expandera. I andra änden hittar vi de som engagerar sig helt ideellt, där en hel del är på gång i Sverige.

Förra året drog stiftelsen .SE igång programmeringskurser för unga. En annan initiativtagare är Johan Wendt som dragit igång föreningen Kodcentrum.

Vad är Kodcentrum och hur kom du på idén?

- Kodcentrum är en ideell förening som gratis lär ut programmering till barn och unga. Jag har tidigare byggt upp Mattecentrum som ger gratis läxhjälp i matematik till ca 165 000 kids varje månad, många gånger har jag fått frågan om jag inte ville starta samma sak fast i ett annat skolämne. Jag har inte sett en poäng i det tills jag först läste att EU kommer sakna 1.000.000 programmerare år 2020 samt när jag träffade en kille på 12 år som satt och programmerade. När jag frågade honom vad han gjorde så ville han inte berätta mer än att han och hans polare hade ett företag som sålde appar. Han kunde inte berätta mer för att det var affärshemligheter. Då visste jag att det var rätt att lära kids att koda.


Johan Wendt, Kodcentrum

Hur kan det se ut när ni för första gången introducerar programmering för barnen?

- Vår första kodstuga som kommer gå av stapeln den 20 maj kommer vara ett möte mellan nyfikna barn och scratch. Under hösten kommer vi även att introducera babypython och enklare Html. Kidsen får en introduktion till hur det funkar rent grundläggande sen får de gå över till konkreta övningar.

Sker allt fysiskt på plats eller kan programmerare hjälpa till på distans?

- Första halvåret kommer vi att bara ha hjälp på plats men på sikt kommer vi att bygga upp ett community på kodboken.se där man online kan hjälpa kidsen att koda.

Hur intresserade är barnen och vad tycker de är svårast?

- Vi har ju inte haft premiär ännu men den första kodstugan är fullbokad!

Hur har gensvaret från programmerare varit, hur många är engagerade idag?

- Vi har fått en jättefin respons, vi har i dagsläget ca 15 volontärer till premiären (vi siktade på minst 5) och vi har ett gäng företag som vi för diskussioner med att de ska involvera sig.

- Vad vill du säga till programmerare som är intresserade av att hjälpa till men lite nervösa inför lärar-rollen?

- Jag var jättenervös första gången jag gick in på en räknestuga också men det funkade finfint. Inget att oroa sig för - vi lär oss tillsammans med barnen!

Läs mer om Kodcentrum och hur du engagerar dig.