Det går framåt för Google. Android är tveklös dominant på smartphones och surfplattor, och nya Chrome OS börjar plocka rejält med marknadsandelar på Windows och Mac OS i bärbara datorer. Enligt analysfirman NPD Group stod de för 21 procent av datorförsäljningen i USA under 2013.

Det mest intressanta med det är att det inte i första hand är privatpersoner som köper, utan företag. Den största branschen där Chromebook-enheter röner framgång är utbildningsföretag och privatskolor.

Där passar Chromebook perfekt. Studenter kommer och går, och som Chrome OS är uppbyggt är inga personliga data eller inställningar lagrade på klienten, nästan alla program är webbaserade, och dokumentlagring sker i molnet. Studenterna kan byta dator med varandra, eller kvittera ut en ny direkt om deras skulle gå sönder.

chrome

Gränssnittet i ChromeOS är inte alltför olikt Windows 7. På det sättet kan det just nu vara en enklare sak att sälja in till en konservativ slutanvändare än ett byta till nya och radikalt annorlunda Windows 8.

Aldrig mer seg support

Tiden som it-avdelningen behöver ägna åt support blir den det tar att sträcka sig efter den. Eller så går man till närmaste datorbutik och köper en – faktum är att även företagen köper de flesta av sina Chromebook-enheter från vanliga butiker, enligt NPD Group.

Användaren loggar in med sitt konto, och kan direkt fortsätta där de slutade på en annan dator. Förslagsvis ett konto i Google Apps för Business, det ger it-avdelningen bra fjärrhanteringsfunktioner. Det är lätt att se att det här kan funka bra även i andra branscher, där många användare utan specialbehov kan få webb, mejl och andra enklare funktioner.

Det går även att få duglig Microsoft Office i en Chromebook. Microsofts webbaserade Word, Excel, Powerpoint, Onenote och Outlook saknar en del avancerade funktioner jämfört med Windows-versionen, men upplevelsen är mycket snarlik och de allra flesta användare lär inte sakna något.

Microsoft-program som appar

Det går att lägga in Microsoft-programmen som appar i Chrome, så att de dyker upp i ChromeOS:s programmenyer.

Office har egen dokumentlagring i Onedrive. Har man Office 365-konton åt de anställda går det att hantera med Sharepoint-server. Lite rörigt blir det dock då att man har två lagringsplatser: Microsofts för Office och Google Drive för allt annat.

Behöver man tillgång till mer avancerade Windowsbaserade applikationer kan Chromebook fungera som tunn klient. Det finns bra stöd för både VMware och Citrix Receiver. Förslagsvis kopplar man upp sig mot en virtuell Windows-maskin vars dokumentmappar kan synkas till samma molnlagring som användaren kör, Google Drive alternativt Microsoft Onedrive eller Sharepoint om man kör Office 365, så att man inte sprider ut filerna ytterligare.

chrome os

Lyckligtvis är Office 365 lätta att integrera i en Chromebook. Där finns allt som nio av tio Office-användare behöver, och ser ut och känns precis som skrivbordsprogrammen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning