Kolla in de här prylarna. Alla är nördiga. Alla kör Linux. Du kan enkelt gradera en persons nördighet genom att kolla hur många av dessa prylar hen har hemma.
En lista med nördiga Linux-baserade prylar måste bara inkludera Raspberry Pi. Teknisk sett är det mer av en komplett dator än en enkel ”pryl”. Den här pyttelilla Arm-utrustade maskinen ligger högt upp på många nördars önskelista. För den som önskar kan den för övrigt utrustas med ett flertal olika tillbehör såsom en com-modul eller ett kort för hd-ljud.
2/10Makerbot Replicator Mini
Har det någonsin hänt att du har velat skapa dina egna Legobitar? Eller kanske bygga en liten modell av Eiffel-tornet? Om du har 9 000 kronor som bränner i fickan kan du investera i den Linux-baserade 3d-skrivaren Makerbot Replicator Mini. Den kan till och med användas för att skriva ut ett eget skal till Raspberry Pi.
3/10Rubiks kub-robot
Lego. Linux. Robot. Rubiks kub. Där har du några av de mest underbara nördorden. Kombinera ihop dem och du får en stor Linux-baserad robot konstruerad av Legobitar (och en Android-baserad telefon) som nyligen slog världsrekord i att lösa Rubiks kub. Rekordet landade på 3,253 sekunder – slå det om du kan!
4/10Linux-baserat gevär
Letar du efter en pryl som är betydligare farligare än en robot som löser Rubiks kub? Kolla då in det här Linux-baserade geväret. Det kör inte bara Linux utan har också en laser och en usb-port. Man bara undrar om den klarar av att boota Gentoo från ett usb-minne.
5/10Linux/Android-klockor
När vi ändå är inne på prylar som James Bond skulle kunna använda måste vi också passa på att prata om klockor. Alla kvalificerade superspioner behöver en multifunktionsklocka (såsom Pebble). Det nuvarande utbudet av Linux-baserade smarta klockor saknar dolda vapen, men däremot inkluderar de funktioner för att visa meddelanden och köra appar. Det är kanske bäst så.
6/10Improv
Improv påminner en del om Raspberry Pi, däremot har den lite mer kraft under huven i form av en tvåkärnig Arm-baserad 1-gigahertzprocessor och 1 gigabyte minne. Den kostar också dubbelt så mycket, kring 500 kronor. Den kör Debian och Android och har en sata-port. Det kan vara värt att påpeka att Improv lämpar sig mer för att bygga och anpassa unika system än att bygga en vanlig hemdator i miniformat.
7/10JetBox 5300
Tänk dig att du befinner dig på en asteroid på väg mot jorden. Du måste detonera en kärnvapenbestyckad stridsspets för att ändra asteroidens kurs och rädda jorden från att gå under. Det finns bara ett problem – detonatorn måste aktiveras ned ett kommando som skickas via serieporten, och allt du har är en bärbar dator med en ethernet-anslutning. Åh nej, jorden är körd! Men vänta, vad är det här? Koenix JetBox 5300? En robust Linux-burk med en bedårande liten processor på 185 megahertz, två ethernet-portar och fyra serieportar. Den kan också fungera som en seriell-till-ethernet-gateway och kan med andra ord kanske vara värd sina 4 600 kronor.
8/10Streckkodläsare med pistolgrepp
Streckkodsläsarna som finns i många matvarubutiker är du säkerligen bekant med, men har du någonsin sett den här pistolformade specialmodellen? Den klarar av att läsa streckkoder på både långt och kort avstånd och har inga problem med skadade etiketter eller sådana som ligger under skrynklig plast. Just det, den kör Yocto Linux också.
9/10Arduino
Prototypkorten Arduino är legendariska. Vill du bygga något coolt med blinkande lampor och reglage? Vill du lägga till logik? Då är det Arduino som gäller. Det finns massor med olika moderkort och tilläggsfinesser. Du kan till och med utgå från Intel Galileo och använda en riktigt vass processor. Kontrollern på korten programmeras med programmeringsspråket Arduino som är baserat på Wiring.
10/10Linksys WRT54G
Den trådlösa routern Linksys WRT54G är legendarisk eftersom den är så anpassningsbar. Alla seriösa Linuxnördar har någon gång haft ett exemplar av denna under det senaste årtiondet. Ingen annan router på marknaden ger samma frihet och flexibilitet att köra det du vill. Den var en fin liten router. Du som vill köpa något liknande i dag kan satsa på efterträdaren WRT1900AC.
Se bildspelet ovan!
Original från Networkworld Översättning av Mikael Söderlind, TechWorld