Per Eriksson i Motormännens närradiostudio 1983.
Foto: Lars Nyberg, Pressens bild/TT
Fildelning via radio är kanske inget vi direkt diskuterar i dag eller ens kommer ihåg. Minnet av ”Datorernas värld” – med undertiteln ”För etta-blerade datafantomer och oss vanliga nollor” – lever dock kvar hos en del gamla entusiaster som en slags påminnelse om att det är i amatörradiokretsar hackerkulturen har sitt ursprung.
Men ”Datorernas värld” var inte först i Sverige med idén att sända dataprogram via etern. Redan 1983 startade ”Radio dator” i Stockholms närradio på frekvensen 88 megahertz; här sände Stockholm Computer Club, STOCC, ut information om sin verksamhet en halvtimme varje vecka och avslutade gärna med att sända ut tre till fem datorprogram till sina lyssnare – en slags fildelningsservice via etern.
Nådde några kilometer
Per Eriksson är journalist och gammal radioamatör och var 1983 med om att starta ”Radio dator” med räckvidd på bara några kilometer. Hans bakgrund som radioamatör är typisk för den tidiga hackern.
– Jag började med radio redan som tonåring och sände svag piratradio från pojkrummet. Min pappa var polis, men jag antar att allt det där är preskriberat nu, säger Per Eriksson när jag träffar honom i Malmö.
– Grejerna vi sände med på den tiden gick inte att köpa; vi var tvungna att löda ihop och bygga själv. Det är ganska snarlikt de tidiga datorerna som levererades i byggsatser.
Närradio blev allmänt tillåtet år 1979 och för att få sända krävdes en ansvarig förening. I närradion trängdes alla möjliga föreningar och hoppen mellan olika program var ofta abrupta.
– Vår inspiration var från BBC i England, de var tidiga med att sända ut datorprogram via både text-tv och radio. Den statliga radion i Nederländerna hade visst också provat något liknande, men det fick vi veta först i efterhand, säger Per Eriksson.
Spelade in på kassett
Datasignalerna som sändes ut spelade lyssnaren in på kassettband med en vanlig bandspelare, och innan varje sändning talade man om vilka datorer som programmen skulle fungera till, vanligen Vic-20 eller ABC 80. Varje datasändning tog mellan en halv och två minuter i tidsanspråk och innehållet var både spel och nyttoprogram.
Commodore släppte ett flertal billiga modem under första halvan av 1980-talet, bland annat modellerna 1600, 1650, 1660 och 1670. Därefter var radions korta karriär som fildelningskanal i stort sett över. Bild: Lord Skitch
Den bandade sändningen spelades sedan upp i datorns kassettenhet, till exempel modell 1530 från Commodore. Bild: Boffy B (CC BY-SA 3.0)