I går rapporterade vi om ett registerhack för Windows XP som gör det möjligt att motta säkerhetsuppdateringar ända till 2019. Tipset publicerades ursprungligen på forumet Sebjik.com.

Microsoft går nu ut och varnar för hacket – inte helt överraskande med tanke på att det leder till att Windows XP laddar ned uppdateringar som egentligen inte är avsedda för operativsystemet.

”Nyligen fick vi vetskap om ett hack som enligt uppgift ger säkerhetsuppdateringar till Windows XP-kunder. De säkerhetsuppdateringar som kan installeras är avsedda för Windows Embedded- och Windows Server 2003-kunder och skyddar inte Windows XP-kunder fullt ut”, skriver Microsoft i ett meddelande till nyhetssajten ZDNet.com.

Windows XP

Mjukvarujätten varnar också för att uppdateringarna kan ställa till med problem på Windows XP-maskiner. Program och funktioner kan helt enkelt sluta fungera.

Istället rekommenderar Microsoft att Windows XP-användare uppgraderar till senare Windowsversioner. ”Det bästa sättet för Windows XP-kunder att skydda sina maskiner är att uppgradera till ett mer modernt system såsom Windows 7 eller Windows 8.1”.

ZDNet har för övrigt testat hacket på egen hand och de rapporterar att det fungerar. Enligt en skärmdump på sajten kan användaren själv välja om hen vill ladda ned uppdateringar för Windows Embedded eller Windows Server 2003.

Nyhetssajten Betanews.com har också rapporterar om hacket. I en kommentar till nyheten varnar en av sajtens läsare för att det leder till att samtliga uppdateringar för Windows Embedded, inklusive de som släpptes innan 8 april, tankas ned till datorn. Det handlar om hundratals uppdateringar på hundratals megabyte. Läsaren tipsar därför om man bör stänga av automatiska uppdateringar innan man testar hacket.