Nya versionen av Red Hat Enterprise Linux är här och TechWorld är först i Sverige med ett test. Den innehåller bland annat förbättrad integration med Windowsmiljöer med hjälp av nya kopplingar mot Active Directory, förbättrad systemadministration med openlmi, behållarteknik för att isolera applikationer från varandra, och inte minst en övergång till xfs som standardfilsystem och möjlighet att hantera filsystem i storlekar upp till 500 terabyte.

Kopplingarna mot Windowssystem tittar vi inte på i det här korta testet, men i övrigt försöker vi känna lite på vad nya RHEL kan.

Själva installationen går smidigt, som det kan förväntas göra med en mogen Linux-distribution avsedd för företagsmarknaden. Att sedan lägga på några vanliga serverprogram är förstås inte heller något problem. Vi testar med en typisk webbserver (Apache) och databasmotor (PostgreSQL).

rhel

En standardinstallation går snabbt att klicka sig igenom, men givetvis kan man också välja att konfigurera sitt system för de egna behoven redan när man installerar det.

Möter behovet på lagring

Stora filsystem är alltid intressant, eftersom behoven av lagringskapacitet ständigt verkar växa, liksom behoven av att smidigt komma åt stora mängder data på kort tid. Några diskar med hundratals terabyte har vi inte möjlighet att testa med här, men vi gör oss ett stort filsystem på extern disk och ser att det går riktigt snabbt att lägga dit och sedan öppna stora filer. Det ser onekligen ut som om Red Hat håller vad de lovar för RHEL 7.

En annan intressant nyhet är stödet för behållare, så kallade Docker containers, som ska göra det möjligt att isolera applikationer från varandra utan att fördela dem på olika virtuella servrar. Här är det än så länge ont om dokumentation, och det är inte helt enkelt att experimentera sig fram. Men så är det också den nyhet som än så länge är på teststadiet, och ska utvecklas vidare i kommande versioner. Den känns inte riktigt färdig än, men ska bli intressant att följa framöver.

rhel

Efter bara några minuter kan man ha en server med det mest grundläggande på plats. Sedan är det bara att börja lägga in applikationerna.

rhel

Red Hat släppte en beta av version 7 i slutet av 2013, och nu har den riktiga releasen kommit. Bland de nyheter tillverkaren själva framhäver finns snabbare och säkrare filsystem, samt stöd för containrar som låter användaren isolera applikationsmiljöer från varandra.

Vad man kan vänta sig

I övrigt känns RHEL 7 stabil, hyggligt snabb och på det hela taget som vad man kan vänta sig av en stor Linux-distribution. Den är byggd på Linuxkärnans version 3.10, vilket ger det senaste av allt som alltid finns i Linux.

Det nog inte många användare som kommer se någon större skillnad gentemot föregångaren, version 6.5. Det är inte nödvändigtvis någon nackdel, basen är sig lik ur användarnas synpunkt medan vissa specialfunktioner ger förbättringar på utvalda områden.

TechWorlds slutsats

Vid vår första, ganska hastiga, titt verkar RHEL 7 hålla vad den lovar. Den innehåller en del intressanta nyheter, framför allt när det gäller att hantera stora filsystem och övergången till xfs som filsystemsstandard. Framför allt är det förstås helt enkelt en Linuxdistribution som känns stabil, och som nu gått över till den nya Linuxkärnan.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Red Hat Enterprise Linux 7
Tillverkare: Red Hat
Produkttyp: Linuxdistribution
Kontakt: www.redhat.com
Linuxkärna: 3.10
Support: Ingår i priset
Licens: Flera olika licenser för olika delar; GPL för Linuxkärnan
Cirkapris: Från 5 275 kronor per server. Finns även för arbetsstationer för 320 kronor per enhet.

+ Lättinstallerad serverlösning, med utökade möjligheter att hantera stora filsystem och att interagera med Windows-maskiner i blandade miljöer.
-
Inte tillräckligt värdefulla nyheter.
 

BETYG
Installation: 20 av 25
Administration: 17 av 25
Funktioner och finesser: 18 av 25
Skalbarhet och stabilitet: 22 av 25

TOTALT: 77 av 100