github

GitHub

Uppbyggd kring Git, ett effektivt versionshanteringssystem för programvara som utformats för att användas med öppen källkod-projekt (genom bland andra Linus Torvald). GitHub är ett massivt digitalt arkiv av kod. Det är svårt att överskatta dess betydelse för utvecklingen av öppen källkod.

gnu

GNU.org

"GNU is Not Unix”, som den ack så smart rekursiva akronymen säger, men GNU.org är fortfarande en del av den fria programvaran i världen. Sajten är en samlingsplats för nyheter och information om GNU-projektet, vilket är en rörelse mot strikt fri programvara med uteslutande av något som är upphovsrättsskyddat eller patentskyddad på något sätt.

gnome

Planet Gnome

Blogg-aggregatorn Planet Gnome drar ihop poster från en rad olika författare inom öppen källkod, fri programvara och andra ämnen, och presenterar dem i en ständig ström. Det kan vara lite överväldigande, men det finns massor av bra grejer att läsa här.

stallman

Stallman.org

Richard Stallman brukar kallas Gudfadern av fri programvara och är en av de mest inflytelserika tänkarna i it-världen. Hans personliga webbplats är en fascinerande läsning om du inte kan mätta din aptit på mer idéer och information om fri mjukvara. Vissa tycker att han är lite väl excentrisk (och lite väl politisk) och Gud hjälpe dig om du använder termen "öppen källkod" istället för "fri mjukvara" runt honom. Men hans mer digitalt fokuserade arbete är mycket tankeväckande.

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning