Det tog inte många minuter att få intressanta reaktioner (eller Flappy Bird) på Swift, Apples nya programmeringsspråk. Objective-C är förvisso kraftfullt men många håller med om att det är trögjobbat och gammalmodigt. Swift har alla möjligheter att på kort tid bli det dominerande språket för att programmera OSX och Ios. Och lite allt möjligt annat för den delen.

Swift ska funka med existerande allt, inklusive en blandning av Swiftkod med befintlig kod i alla C-språken. Det slog mig just att folk borde kunna skriva Swift för alla plattformar om de vill. LLVM/Clang är ju helt öppna projekt och det kompilerar ju till samma IR som C-språken, skriver Kodsnacks Fredrik Björeman i en kommentar på vår interna mailinglista.

Så, där kan vi slå ihjäl en myt som rätt omgående började cirkulera. Att lära sig Swift innebär inte att du nödvändigtvis låser in dig som Apple-kodare.

Och visst, Swift har lånat lite här och där.

Jag såg några kommentarer i stil med "Ser ut som F#" och "Det är ett språk till", men de missar ju poängen. Det spännande är ju inte bara att det kommit ett nytt språk, det riktigt spännande är att ett stort och uppgående språk just ersatts i sin helhet av ett helt nytt, utan att någon ens slagit av på takten. Systemskifte på Applevis, typ. Objective-C har just nackats bakom hönshuset, skriver Björeman vidare.

Jag skulle säga att det är ganska troligt, att tillräckligt många tycker att våndan med att skriva knepig Objective-C lockar till något annat, swiftigare. Apple verkar dessutom har förberett med utmärkta förutsättningar för att Swift ska kunna ta över så fort som möjligt.

Det intressanta är väl att nya Swift ska fungera i Apples existerande run time-miljö och med existerande bibliotek. Det innebär ju en så enkel övergång som möjligt, även om kod måste skrivas om och nya kunskaper inhämtas, skriver Computer Swedens Lars Danielsson.

Swift är fortfarande i beta. Björeman rapporterar krascher och strul, men programmeringsspråket och miljön har precis lanserats. Likaså e-boken som är fri att ladda ner.

De flesta röster är mycket positiva till Swift och jag är rätt övertygad om att kombinationen Objective-C, Ios och OSX inom kort är förpassat till historien.

Du som Apple-utvecklare har knappast något att förlora. Go!

Psst! Du har väl inte missat vår nya sajt om systemutveckling?