När min chef Macentusiasten skulle beskriva känslan på WWDC för ett antal år sedan var det hunger och otålighet han fokuserade på. Han kände ett Apple som var fokuserat och ville komma framåt så fort som möjligt. Ett Apple som lagt sin vikt bakom LLVM för att man inte orkade vänta på GCC. Ett Apple som nyss köpt en processortillverkare för att man inte ville vänta på andras kretsar.

Med det i tankarna ser jag en tydlig linje dagarna efter att årets öppningsanförande på WWDC blåst tangentbordet ur händerna på mig. Apple har fortsatt på precis samma spår, och det är precis därför man skapat Swift. Ett språk anpassat för precis det man vill, byggt på den infrastruktur man under åren tagit fram och finslipat. Det är inte elitism eller kallt beräknande maktspel som gör att man inte använder ett språk som redan finns, utan rent och skärt fokus på att komma framåt så snabbt och effektivt det bara går.

Vilka egenskaper Swift har just nu är närmast ointressant. Det intressanta är att Apple byggt något som kan utvecklas i takt med allt annat man gör och som ger ännu fler nya möjligheter att bygga vidare på.

En annan spännande linje på senare tid är “Det hade aldrig hänt om Steve varit kvar”. Aldrig har det känts så sant som under årets anförande. Så fokuserad på utvecklare har vi aldrig förr sett presentationen. Inte nog med det, båda Apples plattformar har kommit närmare varandra och blivit än mer enhetliga samtidigt som framförallt IOS plötsligt blivit väldigt mycket mer öppet för utvecklare att interagera med och forma.

Steve Jobs ville skapa produkter och sälja dem på deras inneboende storhet. Släppa in folk under huven var något man gjorde så lite som möjligt. Dagens Apple har just ställt sig på hustaket och skrikit “Developers! Developers! Developers!” Här, ett modernt språk. Här, nya miljöer för att använda och experimentera med språket. Här, vi har löst sjokvis av saker ni klagat på de senaste åren.

Vad kommer härnäst? Jag vet inte, men det var länge sedan jag kände mig så förväntanslös före WWDC och sedan så nyfiken på nuet och framtiden direkt efteråt.

Psst! Du har väl inte missat vår nya sajt om systemutveckling?